AP 2017

Massale deelname aan DNA-onderzoek in Nederlandse moordzaak

Mannen geven massaal gehoor aan een oproep van de politie in Nederlands Limburg om DNA af te staan in het onderzoek naar de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. In Landgraaf is deze ochtend zelfs een extra DNA-afnamepunt geopend om de massale toestroom van mannen in goede banen te leiden, liet de politie weten.

In Nederlands Limburg staan mannen massaal DNA af in het onderzoek naar de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Er moest zelfs een extra afnamepunt worden geopend. 

Bij zo'n afnamepunt wordt wangslijm afgenomen voor een DNA-test. In het clubgebouw van voetbalvereniging SVN aan de Heigank in Landgraaf werd vanochtend een extra punt ingericht. Ook is een 'vliegende equipe' ingezet om de extra drukte op te vangen. "Dat was nodig", zegt woordvoerder Dick van Gooswilligen van de politie. "De wachttijden liepen op."

Al 17.500 mannen opgeroepen

Bij de afname van erfelijk materiaal zijn dagelijks honderd politiemensen betrokken. In totaal kregen tot nog toe 17.500 mannen een oproep om vrijwillig DNA af te staan bij afnamepunten in Landgraaf, Brunssum, Heerlen en Heibloem. Nog eens 4.000 mannen krijgen volgende week een oproep.   
 
Ook in Heibloem, waar Nicky Verstappen indertijd woonde, is de opkomst volgens de politie hoog. Daar zijn in gemeenschapshuis De Klokkestoel twee afnamepunten ingericht. "Die zijn allebei goed gevuld en in de wachtkamer zitten mensen te wachten", zei de woordvoerder.     

In totaal wordt de komende drie weken DNA verzameld van 21.500 mannen. Daarna duurt het nog een half jaar tot een jaar voor het onderzoek rond is. De politie hoopt dan via het verwantschapsonderzoek de dader te kunnen traceren.

Meest gelezen