Videospeler inladen...

Tot 20.000 betogers in Italië tijdens extreemrechtse en antifascistische manifestaties

In Italië worden in verschillende steden tientallen antifascistische en extreemrechtse betogingen gehouden. Volgens de overheid hebben de manifestaties in Rome, Milaan en Palermo alleen al bijna 20.000 mensen op de been gebracht. In Milaan kwam het tot een confrontatie tussen de manifestanten en de politie. 

In Italië hebben duizenden betogers zich in Rome verzameld om te manifesteren tegen het fascisme na een oproep van links. Maar ook Matteo Salvini, partijleider van het extreemrechtse Lega Nord, er is in geslaagd om 15.000 mensen in Milaan bijeen te brengen.

Rome

In de hoofdstad Rome is de antifascistische mars rustig begonnen. Je zag een zee van rode en groene vakbondsvlaggen. 3.000 politieagenten werden ingezet om de betogingen te begeleiden. 

Er waren antifascistische betogingen, betogingen tegen de hervorming van de arbeidswet en er werden verschillende “sit-ins” gehouden. Ook voormalig premier Matteo Renzi, die nu de campagne van de Democratische Partij leidt, wordt verwacht op de manifestatie van de antifascistische organisatie  ANPI met de slogan “Nooit meer fascisme”.

Milaan

In Milaan verzamelden ongeveer 15.000 mensen, meldt een politiebron. Matteo Salvini, partijleiders van de extreemrechtse Lega Nord had opgeroepen om daar samen te komen. 

Op een nabijgelegen plein kwamen dan weer enkele honderden betogers samen tegen het fascisme, waaronder veel jongeren met vlaggen van de Communistische Partij.  Het is er tot rellen gekomen tussen de studenten die betoogden tegen het fascisme en de politie.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Palermo

In Palermo, op Sicilië, sloten winkels de deuren uit angst voor een gewelddadige confrontatie tussen extreemlinkse en extreemrechtse demonstranten. Een aantal dagen geleden werd er nog een neofascistische leider op straat in elkaar geslagen. 

Het aantal incidenten met extreemrechtse en antifascistische activisten is in de aanloop naar de verkiezingen erg toegenomen. De Italiaanse verkiezingen worden op 4 maart gehouden. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen