Archieffoto
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Congolese politie schiet met scherp bij anti-Kabilabetogingen: één dode

In Congo zijn betogingen van katholieken tegen president Joseph Kabila vanochtend door de politie uiteengedreven met traangas en kogels. In Kinshasa werd één man doodgeschoten en raakten twee anderen gewonden, meldt persbureau AFP. In Kisangani raakten ook minstens twee betogers gewond door kogels. 

In verschillende steden in Congo betogen katholieken vandaag tegen de aanhoudende macht van president Joseph Kabila. De politie heeft daarbij met scherp geschoten om de betogingen uiteen te drijven. 

In Kinshasa is daarbij één dode gevallen. Een dertiger die deelnam aan de een mars in de hoofdstad. Hij kreeg een kogel in de borst. Twee anderen werden met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht.

In Kisangani kwamen betogers vanochtend na de mis samen aan de kathedraal van Kisangani. Honderden katholieken die uit de viering waren gekomen, waren aan het manifesteren wanneer ze uiteengedreven werden door de politie. Ook daar raakten twee betogers gewond door kogels. Een aantal van de gelovigen liepen opnieuw de kathedraal in en begonnen er het Congolese volkslied te zingen. 

De betoging, georganiseerd door tegenstanders van Kabila en gesteund door de kerk, werd gisteren door de autoriteiten verboden.  

Andere protesten

Ook in de gemeente Mangobo, in het noorden van Kisangani, kwamen bewoners op straat. Verschillende groepen jongeren verzamelden zich op ongeveer 50 meter van de Republikeinse Garde, een speciale eenheid die de leiding heeft over de bescherming van president Kabila.

Deze protesten werden georganiseerd door Comité Laïc de Coordination, een lekenorganisatie van christelijke intellectuelen. De beweging vraagt aan Kabila om publiek te verklaren dat hij geen kandidaat meer zal zijn bij de verkiezingen op 23 december 2018. De ambtstermijn van de president liep al af op 20 december 2016. Maar Kabila wil van geen wijken weten. 

Bij eerdere optochten eind december en in januari werd geschoten op de betogers. Volgens de kerk vielen daarbij zo'n vijftien doden, volgens de autoriteiten twee.  

Meest gelezen