Video player inladen...

10 daklozen opgepakt in Etterbeek om ze uit de vrieskou te houden

In Etterbeek zijn vannacht tien daklozen opgepakt om te vermijden dat ze de nacht moesten doorbrengen in de ijzige kou. Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek, had de politie daarvoor dit weekend de opdracht gegeven. Als daklozen weigeren mee te gaan naar de winteropvang, mag de politie ze administratief aanhouden. De politie brengt hen dan naar een verwarmde zaal van de gemeente. 

De uitzonderlijke maatregel is genomen vanwege het strenge winterweer, met temperaturen tot -10 graden. De gevoelstemperaturen kunnen zelfs nog een stuk lager liggen. "Daklozen die in die omstandigheden buiten blijven, dreigen onderkoeld te raken en dood te vriezen", zegt burgemeester De Wolf. "De politieverordening laat daarom toe om, in de gevallen waar dat absoluut noodzakelijk is, daklozen die zichzelf in gevaar brengen door opvang te weigeren, administratief aan te houden."

"Elke dakloze moet overgebracht worden naar een verwarmde zaal van de gemeente en er moet meteen een arts opgeroepen worden om hun gezondheidstoestand na te gaan en te oordelen of de persoon in kwestie gevaar loopt als hij of zij terug naar buiten gaat. Geeft de arts een negatief advies, dan moet de dakloze in de gemeentelijke zaal gehouden worden tot de volgende ochtend."

De politieverordening geldt tussen 20 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends en loopt tot 8 maart. Zowel gisteren- als eergisterenavond werden een tiental mensen opgepakt. Zij bleven de hele nacht binnen. 

Video player inladen...

Meest gelezen