CD&V is kritisch over taalcursussen bij VDAB

De VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, moet meer taalcursussen organiseren voor werkzoekenden die geen Nederlands spreken. Dat zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in de krant De Zondag. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) moet volgens hem meer doen om anderstalige werkzoekenden op te leiden.   

"Er zijn op dit moment 35.500 werkzoekenden bij de VDAB ingeschreven die geen of nauwelijks Nederlands kennen. Dat is een cijfer dat al jaren constant is", zegt Bothuyne.  "Er zijn 10.000 werkzoekenden die al meer dan twee jaar werkloos zijn en nog altijd geen Nederlands kennen en dat is problematisch om aan de slag te kunnen op de arbeidsmarkt."

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, startte vorig jaar het actieplan 'Integratie door werk' op. "Een inhaalbeweging met onder andere als focus meer opleidingen Nederlands op de werkvloer", zegt Bothuyne. Maar het plan van coalitiepartner N-VA werkt niet volgens hem. "Blijkbaar geraakt dat heel moelijk van start. Integendeel, het aantal opleidingen Nederlands op de werkvloer daalt en stijgt dus niet en dat is een probleem."

"Elke werkzoekende die het Nederlands niet machtig is, moet vanaf dag één in een opleidingstraject gestopt worden. Dat kan in een klas, dat kan op de werkvloer, dat kan op alle mogelijke manieren maar het moet alleszins meer en beter zijn dan wat er vandaag gebeurt", besluit Bothuyne. "Nederlands is essentieel om te slagen op de arbeidsmarkt."

"Nederlands is wel een prioriteit voor mij"

Muyters reageert verwonderd op de kritiek van Bothuyne. "Nederlands is een heel belangrijke prioriteit voor mij. Je moet ook Nederlands kennen om in Vlaanderen te komen werken", zegt hij. Volgens de minister wordt er dus wel voldoende aandacht besteedt aan taalcursussen.

"We hebben een unieke situatie vandaag op de arbeidsmarkt. Er zijn veel openstaande vacatures, dus ook de mensen die langdurig werkloos zijn, kunnen we nu met extra begeleiding proberen te begeleiden. En daar zal uiteraard ook Nederlands bij zijn.

"Maar het hoeft niet altijd dat je perfect Nederlands kent voor dat je een job kan uitvoeren", voegt Muyters er aan toe. "Het kan ook perfect zijn dat je dat Nederlands verder leert op de werkvloer, terwijl je een opleiding volgt op de werklvloer of terwijl je al aan het werk bent."

Meest gelezen