AFP or licensors

China wil levenslang presidentschap mogelijk maken

In China heeft de heersende Communistische Partij een voorstel gedaan om de limiet van twee opeenvolgende ambtstermijnen voor de president te schrappen.  Dat meldt het officiële staatspersbureau. De partij lijkt de weg te willen vrijmaken zodat partijleider Xi Jinping na 2023 aan de macht kan blijven. 

In China heeft het centrale comité van de Communistische Partij voorgesteld om de tekst uit de grondwet te schrappen “dat de president en vicepresident van China niet langer dan twee opeenvolgende termijnen het land mogen dienen”, zegt het staatspersbureau Xinhua. 

De partij deed het voorstel aan de start van een driedaagse partijtop die maandag begint. Als het voorstel wordt goedgekeurd, kan partijleider en president Xi Jinping voor een derde ambtstermijn gaan en daarna nog meer termijnen aan zijn presidentschap plakken. 

Xi Jinping bevestigt zijn status als machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong, de stichter van de Chinese Volksrepubliek. Zijn status werd vorig jaar gebetonneerd tijdens het 5-jaarlijkse partijcongres. De naam en de theorieën van Xi Jinping vormen sindsdien een deel van de constitutie van de Communistische Partij. En hij kreeg toen ook het mandaat voor een nieuwe ambtstermijn van 5 jaar. 

Meest gelezen