Videospeler inladen...

Luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines verbreken hun banden met de NRA

De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines verbreken al hun banden met de NRA, de belangenorganisatie van wapenbezitters in de VS.  Ze geven NRA-leden geen korting meer op vluchten naar het jaarlijkse NRA-congres en ze vragen de organisatie om alle verwijzingen naar hun eigen maatschappij van de NRA-website te halen.

Eerder trokken tientallen andere bedrijven de voordelen voor NRA-leden al in, onder meer de autoverhuurders Avis, Hertz en Enterprise, de First National Bank en de Best Western-hotelketen . De maatregel komt er na de schietpartij op een school in Florida waarbij een 19-jarige oud-leerling 17 dodelijke slachtoffers maakte.

Dat leidde tot kritiek op de NRA (National Rifle Association), omdat die de wapenverkoop niet aan banden wil leggen. Anders dan voorgaande keren, houdt de kritiek en het protest dit keer wel aan. De hashtag #boycotNRA is trending op Twitter in de VS. De ouders en klasgenoten van de slachtoffers in Florida houden met acties het debat warm.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op 14 maart is er een zogenoemde walk-out waarbij scholieren in het hele land de klaslokalen zullen uitlopen en na 17 minuten (één minuut voor elke dode in Florida) zullen terugkeren. Op 24 maart is er dan weer een grote mars in Washington gepland.

De Amerikaanse president Donald Trump ziet in eerste instantie in gewapende leerkrachten de oplossing. "Gewapende opvoeders (en betrouwbare mensen die binnen een school werken) houden van onze studenten en zullen hen beschermen. Zeer slimme mensen. Moeten vuurwapenexperts zijn en jaarlijkse training krijgen. Moeten jaarlijkse bonus krijgen. Schietpartijen zullen niet meer plaatsvinden - een groot en zeer goedkoop afschrikmiddel. Het is aan de staten", tweette Trump gisteren nog.

Meest gelezen