Videospeler inladen...

Guy Vanhengel (Open VLD): "Dat Reynders blijkbaar promotie voert voor de N-VA in Brussel, daar breekt mijn klomp van"

Brussels minister en Open VLD-politicus Guy Vanhengel begrijpt de kennelijke toenadering van MR-topman Didier Reynders naar de N-VA in Brussel niet. "Daar breekt mijn klomp van", zegt hij in "De zevende dag". Volgens Vanhengel heeft de N-VA een programma tegen Brussel. Al lijkt ook Vanhengel zelf een opening te laten voor bestuur met de N-VA in Brussel.

Vicepremier en Franstalig liberaal Didier Reynders gaf de Vlaamse liberaal Guy Vanhengel eerder deze week lik op stuk. "In tegenstelling tot de Open VLD van Vanhengel, is de N-VA niet verantwoordelijk voor wat gebeurt in Brussel", repliceerde Reynders op de uitspraak van Vanhengel dat de N-VA "niet geschikt is om in Brussel te regeren".

Die repliek van Reynders vindt Vanhengel naar eigen zeggen "wat makkelijk". "Als je niets doet, kan je ook niets mis doen. De N-VA is er nog maar sinds kort. Dit (de schandalen rond vzw's in Brussel, nvdr.) zijn de geschiedenissen die een historiek kennen die heel ver teruggaat."

Ook de voorzitter van Open VLD Gwendolyn Rutten vond de uitspraak van Vanhengel niet verstandig. "Ik begrijp waarom de voorzitter dat niet verstandig vindt", zegt Guy Vanhengel daarop. "Nochtans, vijf jaar geleden zei ik dat ook al. Waar knelt voor mij het schoentje? Alle partijen die in Brussel opkomen, hebben een programma voor Brussel. Mijn aanvoelen is dat de N-VA een programma tegen Brussel heeft."

"Als zij hun communautaire probleempunten laten vallen, misschien"

Dat Reynders promotie lijkt te voeren voor de N-VA in Brussel, vindt Vanhengel dan ook "eigenaardig". "Daar breekt mijn klomp van. Dat valt ook niet goed in zijn eigen achterban. Niet alle Franstalige liberalen vinden dat verstandig."

Desalniettemin lijkt Guy Vanhengel toch een soortgelijke boodschap als Didier Reynders te verkondigen over een eventuele samenwerking met de N-VA in Brussel. "Als zij hun communautaire probleempunten laten vallen, misschien." Al blijft de N-VA voor hem de "laatste der opties aan Nederlandstalige kant."

"Ongeveer alle Franstalige partijen hebben dat altijd afgedekt gehouden"

De discussie over een samenwerking met de N-VA in het Brusselse bestuur, kadert in de discussie over de schandalen rond talrijke Brusselse vzw's. Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel geeft toe dat hij al jaren weet dat er zaken mislopen. "Maar je moet natuurlijk de partners vinden om daar komaf mee te maken", stelt Vanhengel.

"Ik ben aan mijn vijfde minister-president toe. Ik heb er gehad van de MR, ik heb er gehad van de PS. Het is nu voor de eerste keer - gedwongen door de omstandigheden en door de media - dat men eindelijk bereid is om daar komaf mee te maken."

Volgens Vanhengel werden de voornamelijk Vlaamse partijen in Brussel tot voor kort tegengehouden door "ongeveer alle Franstalige partijen die nog altijd de hoofdrol spelen". 

Meest gelezen