Video player inladen...

Protest aan het Maximiliaanpark tegen asielbeleid regering

In Brussel zijn een 10.000-tal mensen samengekomen om te protesteren tegen het asielbeleid van de federale regering. Ze willen ook hun solidariteit tonen met vrijwilligers die migranten helpen. 

Vakbonden en ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties hadden opgeroepen tot de manifestatie, die de naam "Human Wave for solidarity and humanity" heeft gekregen. De betogers stappen op tussen het Maximiliaanpark en de gedempte kaaien in het centrum van Brussel. Volgens de Brusselse politie gaat het om zo'n 10.000 betogers, volgens de organisatie zijn het er een stuk meer.

"We komen in de eerste plaats betogen voor solidariteit. Mensen die vluchten zijn ook mensen en hebben rechten", zegt medeorganisator Riet D'hondt van Vriendschap zonder Grenzen. "Hoe dikwijls worden de rechten van vluchtelingen die hier hun papieren komen indienen geschonden? Mensen die niet aanvaard worden omdat ze in een ander land zijn aangekomen. Daarom zeggen we gelijke rechten voor iedereen en welkom aan vluchtelingen."

Vooral het beleid van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) moet het ontgelden. De betogers willen dat premier Charles Michel (MR) ingrijpt.

"Regering laat zich meeslepen door identitaire, nationalistische partij"

"Deze mars moet er de regering aan herinneren dat het enkel aan de burgers te danken is dat er zich in Brussel geen tweede Calais heeft gevormd, en niet aan haar", zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Liga van de Mensenrechten.

"Deze regering laat zich meeslepen door een identitaire, nationalistische partij, maar het verzet daartegen groeit. Als de zogenoemde Achterhuis-wet erdoor komt, zal de burgerlijke ongehoorzaamheid alleen maar toenemen. Vandaag hebben meer dan 130 organisaties zich achter deze betoging geschaard, dat is een duidelijk signaal."

De betogers protesteren ook tegen de recente inval in de vzw Globe Aroma, die veel kwaad bloed heeft gezet. "Twee weken geleden is de politie onverhoeds en gewelddadig bij ons binnengevallen", zegt artistiek directeur Els Rochette van de vzw. "Wij werden gegijzeld in onze eigen ateliers en zeven personen werden opgepakt. Vandaag zitten nog steeds twee van die zeven mensen in het gesloten centrum 127bis. Al 15 jaar werken wij met nieuwkomers, waar kunnen die mensen zich nu nog veilig voelen, als het niet bij ons is?"

Meest gelezen