Video player inladen ...

3 op de 4 bedden in nachtopvang voor daklozen bezet

Door het vriesweer zijn in de nachtopvang voor daklozen 3 op de 4 bedden bezet. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redacties van Radio 2 bij enkele Vlaamse centrumsteden. In de grote steden zijn er in totaal meer dan 500 bedden voorzien voor daklozen. Iedereen die een bed zocht, werd vannacht geholpen en ook voor deze nacht is er voldoende opvang voorzien.

Ook de komende dagen blijft het vriezen en is het berekoud. In de 10 Vlaamse centrumsteden die de redacties van Radio 2 contacteerden, zijn er 500 opvangplaatsen voor daklozen voorzien. Ongeveer drie vierde van de plaatsen zijn bezet.

In de centrumsteden van West-Vlaanderen (Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende) zijn zo goed als alle bedden in de nachtopvang bezet.  In totaal zijn er 85  plaatsen waar daklozen terecht kunnen voor gratis overnachting, douche en ontbijt.

  • In Brugge zijn er 18 plaatsen het hele jaar door. Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. Die plaatsen zitten nu allemaal vol. Normaal mogen ze 5 nachten slapen, daarna 3 nachten niet, maar dat geldt niet bij vriesweer. Er zijn geen extra plaatsen nodig op dit ogenblik.
  • Kortrijk heeft 20 plaatsen voor daklozen en die zitten allemaal vol.
  • Roeselare heeft de capaciteit opgetrokken van 10 naar 13 bedden. Ook daar is alles volzet.
  • Oostende heeft 34 plaatsen. Normaal zijn er 20 opvangplaatsen. Hoewel het afgelopen weekend de winteropvang niet vol zat, is er wel beslist om er deze week nog 14 plaatsen bij te doen. Straathoekwerkers worden ook vannacht op pad gestuurd om de buitenslapers te controleren.

"We hebben een aantal mensen die ervoor kiezen om buiten te slapen, die geen zin hebben om naar de georganiseerde winteropvang te gaan", zegt  Oostends OCMW-voorzitter Vanessa Vens. "En daar hebben de straathoekwerkers het engagement genomen om op zoek te gaan naar plaatsen waar wij weten dat die mensen zitten".

Ook in Oost-Vlaanderen hebben de centrumsteden Gent en Aalst bedden genoeg om daklozen op te vangen. Samen hebben ze in nood plaats voor 172 mensen. Afgelopen nacht waren lang niet al die bedden bezet (126).  

In Hasselt, in Limburg, is het aantal daklozen dat door de koude nachtopvang zoekt verdubbeld.  Gemiddeld zijn er 4 van de 15 bedden ingenomen bij de nachtopvang van het OCMW in Hasselt. De laatste dagen zijn dat er altijd een achttal.

In Leuven, Vlaams-Brabant, tenslotte zijn er 12 plaatsen.

Niet alleen maatregelen in de centrumsteden

Maar niet alleen in de grote centrumsteden nemen ze maatregelen bij de strenge vrieskou. Ook heel wat kleinere steden en gemeenten nemen voorzorgen. In de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld werken 8 gemeenten samen voor noodopvang.


"In de Vlaamse Ardennen en in Oudenaarde vriest het even hard als in het centrum van Aalst", zegt Stefaan Vercamer, OCMW-voorzitter in Oudenaarde. "Vandaar dat we ook hier de nodige maatregelen moeten nemen om mensen die in noodsituaties verkeren naar aanleiding van de koude, om die op te vangen. Zo hebben we in de Vlaamse Ardennen een netwerk van 12 crisiswoningen en 5 doorgangswoningen waarin we in extreme situaties mensen kunnen opvangen".