Video player inladen ...

Overlevende van schietpartij Florida en voorvechtster anti-wapengeweld op Twitter populairder dan NRA

Emma González, een tiener die vorige week de schietpartij in de Marjory Stoneman Douglas high school in Florida heeft overleefd, heeft sinds zaterdag meer volgers op Twitter dan de National Rifle Association (NRA). De teller staat op dit moment op ruim 925.000 volgers. De NRA moet het ondertussen stellen met "slechts" 581.000 volgers. 

Emma González  is sinds de dodelijke schietpartij van 14 februari een symbool geworden voor het verzet tegen de huidige wapenwet in de Verenigde Staten. In een emotionele speech drie dagen na de schietpartij uitte ze harde kritiek op de NRA en president Donald Trump.

Emma is sinds haar krachtige speech een inspiratie geworden voor velen die zich tegen het huidige wapenbeleid verzetten. In niet mis te verstane bewoordingen liet ze haar ongenoegen blijken: "Waarom is het gemakkelijker om een (half)automatisch geweer te kopen dan een weekendje met vrienden te plannen? Wij snappen dat niet. In Florida heb je niet eens een wapenvergunning nodig, laat staan dat je dat tuig zou moeten laten registreren." Ook haar boodschap aan de politici was heel duidelijk: "Aan elke politicus die geld aanneemt van de NRA, shame on you! Genoeg is genoeg!". 

Dat Emma González indruk nalaat op veel mensen met haar boodschap, blijkt nu ook op Twitter. Steeds meer mensen volgen Emma, om zo duidelijk te maken dat ze haar oproep voor betere wapencontrole steunen. Via Twitter stuurt Emma bijna dagelijks tweets de wereld in waarin ze zich verzet tegen de NRA en de huidige wapenwetten. Haar tweets worden door duizenden volgers geretweet, waardoor Emma een wereldwijd platform krijgt voor haar boodschap. 

Enkele volgers merkten ondertussen ook op dat de populariteit van de tiener vernederend moet zijn voor de NRA, omdat Emma pas sinds twee weken actief is op Twitter. 

NRA

De NRA is een Amerikaanse lobbyorganisatie die zich inzet voor de belangen van wapenliefhebbers. Het is een van de meest invloedrijke lobbygroepen in de Verenigde Staten. 

De NRA bestrijdt elke vorm van wapencontrole en ijvert voor het recht van burgers om wapens te dragen. De organisatie baseert zich daarvoor op het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin staat dat burgers het recht hebben om wapens te bezitten en te dragen. De organisatie gelooft dat dit het land veiliger maakt. Na de schietpartij liet woordvoerster Dana Loesch al weten dat de NRA "geen enkel voorstel zal steunen dat de verkoop van wapens aan banden legt".

Om het wapenbeleid te kunnen blijven beïnvloeden, spendeert de NRA jaarlijks miljoenen dollars aan onder andere kiescampagnes van politici die hen gunstig gezind zijn. 

De NRA heeft sinds de schietpartij echter al heel wat klappen ontvangen. Verschillende bedrijven hebben hun samenwerking met de NRA stopgezet, waaronder luchtvaartmaatschappij United Airlines. Er wordt ook alsmaar luider opgeroepen om de bedrijven te boycotten die de NRA blijven steunen.

Florida schietpartij

Op 14 februari drong de 19-jarige scholier Nikolas Cruz de middelbare school binnen in Parkland, Florida. Met een halfautomatisch wapen opende hij het vuur op leerlingen en leerkrachten. 17 mensen kwamen daarbij om het leven.