Videospeler inladen...

Normaal -30°, nu +6° in Groenland:  wetenschappers maken zich zorgen

Terwijl het hier bij ons erg koud is, is het in Groenland - een van de meest noordelijke plekken ter wereld - uitzonderlijk warm. Normaal gezien zou het er minder dan -30 graden Celsius moeten zijn, de afgelopen week zijn temperaturen tot +6 graden opgemeten. Wetenschappers maken zich zorgen.   

In Groenland is het op dit moment poolwinter. In oktober vorig jaar is de zon ondergegaan en die komt pas terug op in maart. Het is er dus continu nacht. Normaal gezien liggen de temperaturen de hele poolwinter ver onder het vriespunt, maar de afgelopen dagen kwam het kwik meermaals tot boven het vriespunt. In de voorbije 24 uur werd het zelfs tot +6 graden warm.

In het meetstation Kap Morris Jesup, het noordelijkste puntje van Groenland, steeg de temperatuur op 16, 17, 18, 20 en 22 februari tot boven 0 graden. Een warmteperiode die hoogst uitzonderlijk is voor het gebied. Jesper Eriksen, wetenschapper bij het Danish Meteorological Institute, tweette gisteren dat er in Kap Morris Jesup +6,1 graden gemeten werd. Dat is dan de zesde keer in tien dagen tijd dat de temperatuur boven het vriespunt uitkomt.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Danish Meteorological Institute

"Het ligt in de lijn der verwachtingen"

Ruth Mottram, klimaatwetenschapper bij het Deens meteorologisch instituut, zegt op de website Mashable dat het de laatste jaren wel vaker gebeurt op Groenland. "De voor Groenland extreem hoge temperaturen zien we de laatste vijf jaar vaker opduiken", zegt ze.

"Het ligt in de lijn der verwachtingen, als je kijkt naar de algemene opwarming van de aarde en naar het fenomeen van de arctische amplificatie (het noordpoolgebied warmt sneller op dan de wereld als geheel, nvr). "Ik kan echt niet zeggen dat ik verrast ben door wat er nu gebeurt."

6 graden is nog geen record voor Groenland, blijkbaar liep de temperatuur op 12 februari 2011 in het meetstation Kap Morris Jesup op tot 7,8 graden Celsius.

(lees verder onder de tweet)

Mogelijk nieuw laagterecord voor zee-ijs?

De ongewone temperaturen zijn het gevolg van uitzonderlijk warme lucht die vanuit het Pacifische gebied richting Noord-Atlantisch gebied trekt. De hoeveelheid zee-ijs bereikt dieptepunten. Mogelijk zit er eind maart een nieuw laagterecord aan te komen.  

De inkrimping van de massa zee-ijs is rampzalig voor de poolgebieden en hun ecosystemen. Dorpen in kustgebieden lopen een groter risico op overstromingen, traditionele volkeren krijgen het moeilijker om te jagen, het voortbestaan van de ijsberen komt in gevaar. Volgens wetenschappers heeft dit ook een enorme invloed op het klimaat wereldwijd.

Meest gelezen