Video player inladen ...

Moord op onderzoeksjournalist in Slovakije

De 27-jarige onderzoeksjournalist Jan Kuciak is samen met z'n verloofde doodgeschoten in zijn huis. Hij publiceerde artikels over belastingfraude en legde banden bloot tussen ondernemers, de politiek en de georganiseerde misdaad. Onlangs nog werd hij openlijk bedreigd door een ondernemer.

In Slovakije zijn een onderzoeksjournalist en zijn verloofde thuis doodgeschoten. Het drama gebeurde in Velka Maca, op minder dan 100 km van de hoofdstad Bratislava. Het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de dubbele moord maandag bevestigd.

De 27-jarige Jan Kuciak had op het Internetportaal Aktuality.sk geregeld bericht over gevallen van veronderstelde belastingfraude. Vooral prominente ondernemers kwamen in zijn vizier, die zakelijke banden met de regerende sociaaldemocraten of met de georganiseerde misdaad bleken te hebben. Eén van die ondernemers bedreigde Kuciak onlangs zelfs in het openbaar, omwille van deze onthullingen. Geen dreiging met geweld, maar de ondernemer wilde naar eigen zeggen evenveel "vuilspuiterij" rond Kuciak verzamelen als die over hem had gedaan. De man zei het openlijk in de media.

De organisatie Reporters zonder Grenzen veroordeelt de moord. Het is de vijfde moord op een onderzoeksjournalist in de Europese Unie op tien jaar tijd.  

Regering belooft geld in ruil voor tip

De Slovaakse regering heeft een premie van 1 miljoen euro beloofd voor de gouden tip die tot de oplossing van de moord kan leiden.  Officiëel is er nog geen duidelijkheid over het motief van de moord.  "Niet alleen ondernemers maar ook enkele toppolitici kwamen door Kuciak in opspraak", zegt Benjamin Bossaert, een Vlaming die les geeft in Bratislava, de hoofdstad van Slovakije.  "Veel zaken die Kuciak onderzocht kunnen worden gelinkt aan de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken.  Slovakije zit in de onderste helft van de Europese landen als het over corruptie gaat.  Al beloofde de huidige regering daar iets aan te doen."

Er zijn vanavond steunacties voorzien voor het gebouw waarin de redactie zetelt van de internetkrant waarvoor Kuciak werkte, en ook in buurland Tsjechië zijn veel burgers verontwaardigd over de moord op de onderzoeksjournalist en zijn vriendin.