AFP or licensors

Opnieuw bloedige zondag in Congo

De Congolese politie heeft opnieuw hard ingegrepen tegen verboden manifestaties overal in het land. Er zijn zeker twee doden gevallen en 47 gewonden. 100 mensen zijn opgepakt, zeggen de Verenigde Naties. 

Zeker twee mensen zijn gedood en tientallen anderen gewond geraakt door de ordediensten. Dat is de balans van de derde betoging van katholieke en evangelische kerkgangers tegen de Congolese president Kabila.  De VN-missie MONUSCO, heeft het ook over een honderdtal  arrestaties.  De politie had eerder gezegd dat er geen doden waren gevallen. 

In Kinshasa werd de 36-jarige burgeractivist en universiteitsassistent Jossy Mukendi (zie foto) van de protestbeweging Collectif 2016. Hij werd doodgeschoten terwijl hij de deuren van een kerk wilde sluiten toen de politie eraan kwam. 

AFP or licensors

Ook in de stad Mbandaka viel een dode.  Er waren tientallen betogingen in heel het land, vooral in grote steden als Kisangani, Goma en Bukavu.  Ze kwamen er op vraag van het Comité Laïc de Coördination, dat president Kabila oproept om zich niet meer kandidaat te stellen én verkiezingen te organiseren voor het einde van het jaar.  Kerkgangers gingen na de zondagsviering de straat op met bijbels en rozenkransen. 

Ordetroepen alom

De Congolese overheid had internet, tekstberichten en mobiele dataverkeer geblokkeerd. Maar ooggetuigen en mensenrechtenorganisaties zeggen dat politie en leger overal aanwezig waren om de betogingen te verbieden.  Bij de vorige twee marsen sinds december zijn ook al meer dan tien doden gevallen.  Dat lokte internationaal veel verontwaardiging uit.