Saudi-Arabische vrouwen mogen nu ook naar het leger

Saudi-Arabië laat voor het eerst vrouwen toe in het leger. Nog tot donderdag kunnen vrouwen hun kandidatuur insturen om als soldate te dienen in de provincies Mekka, Riyad, Medina en Al Qasim. 

De vrouwelijke sollicitanten moeten aan 12 vereisten voldoen, waaronder van Saudi-Arabische nationaliteit zijn, tussen de 25 en 35 jaar oud zijn en minstens 155 cm zijn met een gezond BMI. De vrouwen mogen ook niet getrouwd zijn met een niet-Saudi-Arabische man en moeten wonen in dezelfde regio van de job. 

De beslissing om vrouwen toe te laten in het leger maakt deel uit van het "Vision 2030"-plan van Saudi-Arabië. Het plan werd eerder dit jaar gelanceerd door kroonprins Mohammed Bin Salman, die een meer liberale koers voert dan zijn vader. Een van de doelstellingen van het plan is om vrouwen meer economische mogelijkheden te geven.  

De afgelopen maanden werden vrouwen steeds meer rechten toegekend in het conservatieve koninkrijk. Zo mogen ze sinds vorige maand voetbalwedstrijden bijwonen. In september 2017 werd bekend gemaakt dat vrouwen vanaf juni 2018 met de auto zullen mogen rijden, zonder de begeleiding van mannelijke familieleden.