Videospeler inladen...

Het sneeuwt... industriële sneeuw in Limburg en Vlaams-Brabant

Het zuiden van Limburg en het oosten van Vlaams-Brabant krijgt vanochtend te maken met nogal onverwachte, zeer lokale sneeuwval. Navraag leert dat het gaat om een bijzonder weerfenomeen: industriële sneeuw. Die ontstaat uit stoomwolken uit industriegebieden, in dit geval in het westen van Duitsland.

"Het gaat in hoofdzaak om sneeuw die zich onverwacht boven de industriële bekkens in West-Duitsland heeft gevormd", legt David Dehenauw, weerman bij het KMI, uit aan VRT NWS. "Die sneeuw was vanochtend niet op de weerkaarten te zien, nu zien we die wel op de radar, onder meer in het zuiden van Limburg. Hij gaat nu richting Wallonië, dus Vlaanderen zou daar eigenlijk minder mee te maken moeten krijgen."

Waar komt die "industriële sneeuw" plots vandaan? "Het resultaat van zeer kleinschalige processen waarbij zich sneeuw kristalliseert uit vochtige lucht, afkomstig uit industriebekkens", zegt Dehenauw. Op windstille winterse dagen, en bij een toestand van inversie (waarbij een warme luchtlaag zich bovenop een koude luchtlaag zet), kan er mist blijven hangen. In industriegebieden zet die mist zich vast op condens van stoomcentrales en andere fabrieken. Ze vormen vrieskernen, er ontstaan sneeuwkristallen, en dat kan op zijn beurt tot sneeuwval leiden, "een laagje van enkele centimeters".

(lees verder onder de grafiek)

Videospeler inladen...

Industriesneeuw lijkt op echte sneeuw, maar heeft dus een compleet andere oorsprong. Ondanks de onheilspellend klinkende naam is het ook volstrekt ongevaarlijk.

Dergelijke sneeuw is erg moeilijk op weerkaarten te detecteren. "We kunnen het maar zien op het moment dat het aan het binnenschuiven is" zegt Dehenauw. Het zijn dus tijdelijke en zeer lokale situaties, maar die kunnen wel voor gladheid zorgen.

Enkele impressies in foto en video

Leuven
Leuven
Hasselt
Tongeren
Videospeler inladen...
Tongeren

Meest gelezen