Taiwan in paniek: waarom ligt er geen toiletpapier meer in de rekken?

In Taiwan is er een stormloop op toiletpapier ontstaan, nadat bekend was geraakt dat de prijzen fors zullen stijgen. Volgens de Taiwanese overheid is er geen reden voor paniek.

Afgelopen zondag was er geen velletje toiletpapier meer te bespeuren in Taiwan. Dat komt doordat mensen er hun voorzorgen namen, nadat ze hadden ontdekt dat er een prijsstijging aankomt. 

Zo wordt toiletpapier in Taiwan volgens de producenten wellicht 10 tot 30 procent duurder. Tot midden maart zouden de prijzen nog stabiel blijven.

De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging is dat celstof, de grondstof waarvan wc-papier gemaakt wordt, duurder wordt. Daarvoor liggen verschillende oorzaken aan de basis, zoals bijvoorbeeld de bosbranden in Canada. Die extra kosten worden doorgerekend aan de consument.

Volgens YFY, een van de grootste toiletpapierleveranciers van Taiwan, is de situatie nog drastischer dan de overheid voorstelt. De kosten zouden sinds midden 2017 met 50 procent gestegen zijn én ze zouden nog altijd stijgen. Ook de verpakkings -en transportkosten zouden almaar duurder worden.

Wc-rol 14 eurocent duurder

Wat gaat dat concreet betekenen voor de consument? Een pak van 12 wc-rollen gaat zo'n 7,2 euro kosten in plaats van 5,5 euro. Omgerekend zal een rol toiletpapier dus ongeveer 14 eurocent duurder worden.

De Taiwanese overheid roept op om de kalmte te bewaren. Ze zegt dat er nog genoeg wc-papier op voorraad is en dat de winkels in staat zijn om hun stock aan te vullen. Ook zal ze winkelketens verbieden om een grote voorraad aan te leggen en die later te verkopen tegen hogere prijzen.