VAB en Touring overstelpt met oproepen door vriesweer

Door de koude temperaturen krijgen de pechverhelpingsdiensten VAB en Touring heel wat meer oproepen vanmorgen. Veel auto's hebben tijdens het weekend stilgestaan, en daardoor is het risico op startproblemen veel groter. Ondanks alle tips en waarschuwingen van VAB en Touring vooraf blijven de oproepen binnenkomen. Bij VAB is er een stijging van 65 procent. Bij Touring merkt men een toename van 26 procent. Touring zegt nog op een normale maandagochtend ruim 4.600 oproepen te krijgen.

"Van de oproepen bij de VAB-Alarmcentrale gaan er twee op de drie over startproblemen, waar dat op een normale winterdag 35 procent is", zegt VAB-woordvoerster Joni Junes. Ook komen er oproepen binnen voor vastgevroren handremmen of deuren of kofferdeksels die niet opengaan.

Junes roept automobilisten dan ook op om de handrem niet te gebruiken de komende dagen, maar de wagen in versnelling te parkeren. Ruiten en sloten ontdooien doe je beter niet met heet water, omdat dit tot beschadigingen kan leiden.

Ook Touring krijgt kwart meer oproepen

Bij Touring is de week "zeer druk" van start gegaan na een rustig weekend. "Sinds middernacht staat de teller op 26 procent meer oproepen", zegt Eric Bosman van Touring. "Mensen zijn dit weekend vaak binnengebleven en hebben geen maatregelen genomen. De auto is blijven stilstaan, waardoor ze maandagochtend startproblemen ondervinden."  

Bosman verwacht dat het de hele dag nog druk zal blijven in de alarmcentrale. De wachttijd voor mensen met pech bedraagt bij Touring maandagochtend gemiddeld anderhalf uur, of dubbel zo lang als op een gewone maandagochtend.