AFP or licensors

Chemische wapens ingezet bij bombardement in Oost-Ghouta?

Veertien gevallen van verstikking en één kind dat om het leven is gekomen, dat is zondag de balans na een bombardement van het Syrische regime op Oost-Ghouta. Een arts die de patiënten verzorgd heeft, zegt dat de symptomen zouden wijzen op een mogelijke aanval met chloorgas.

Ondanks een staakt-het-vuren dat zaterdag werd overeen­gekomen, is het regimeoffensief in de rebellenenclave Oost-Ghouta, vlak bij de Syrische hoofdstad Damascus, nog steeds aan de gang. Gisteren zijn opnieuw bombardementen uitgevoerd op het gebied.

"Na een raketaanval vanuit een vliegtuig zijn er 14 gevallen van verstikking gerapporteerd in de regio van Chifouniyé. Eén kind is overleden, één vrouw verkeert in kritieke toestand", zegt de directeur van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, Rami Abdel Rahmane, een ngo die aanleunt bij de oppositie.

Een dokter die de patiënten heeft verzorgd, sprak bij het Franse persagentschap AFP van "verdenkingen van het gebruik van chemische wapens, wellicht een aanval met chloorgas". "Een van de patiënten van drie jaar kwam om door verstikking", zei hij. "De meeste patiënten hebben een chloorgeur op hun kleding en huid. Velen hebben moeite om te ademen, hun ogen en huid zijn geïrriteerd."

Het Syrische regime, dat al meermaals het gebruik van chemische wapens ontkende, werd de voorbije weken met de vinger gewezen voor vermoedelijke aanvallen met dit gas. Toch zijn er tot nu geen vaststaande bewijzen van het gebruik daarvan.

Moskou: "Rebellen bereiden provocatie voor"

Sinds 18 februari voert het Syrische regime luchtaanvallen uit op Oost-Ghouta, de hevigste tot dusver. Daarbij zouden al meer dan vijfhonderd personen om het leven zijn gekomen. Een verantwoordelijke van de islamistische rebellengroep Jaich al-Islam, Mohamed Allouche, beschuldigt via Twitter het regime van het gebruik van "chloorgas".

Moskou, bondgenoot van Damascus, wijst op zijn beurt naar de rebellen. "Ze bereiden een provocatie voor, ze voorzien het gebruik van toxische substanties, om de regeringstroepen ervan te kunnen beschuldigen dat ze chemische wapens inzetten tegen de burgerbevolking", zegt het Russische ministerie van Defensie in een persbericht.

De gevallen van verstikking komen er vlak na de aanname door de voltallige VN-Veiligheidsraad van een resolutie die een "onmiddellijk" humanitair bestand van een maand in heel Syrië afsprak. Bij de burgeroorlog in het land zijn er sinds 2011 al meer dan 340.000 doden gevallen.