Bergbeklimmer keert terug van "zelfmoordmissie" op K2

Er werd even gevreesd voor het leven van de Pools-Russische bergbeklimmer Denis Urubko, toen hij er in zijn eentje vandoor ging op de berg K2 na een ruzie met het expeditieteam. Maar door het slechte weer op de K2 heeft Urubko zijn solobeklimming vroegtijdig moeten afbreken.

Denis Urubko verliet zaterdag het basiskamp op de grens tussen Pakistan en China. Hij had ruzie gekregen met de andere expeditieleden over de vooruitgang die het team maakte, en besloot daarna de beklimming solo verder te zetten. 

Het Poolse expeditieteam wou het eerste team zijn dat de top van de K2 zou bereiken tijdens de winter. Maar om de beklimming nog als een winterbeklimming te kunnen bestempelen, moest het team de top bereiken voor eind februari. Dat leek niet meer te lukken, wat tegen de zin van Urubko was.

Zonder radio

Urubko zou vervolgens vertrokken zijn zonder radio en zonder iemand op de hoogte te brengen van zijn plannen. Professionele bergbeklimmers stelden zich veel vragen bij de keuze van Urubko en noemden zijn beslissing "buitengewoon riskant". De woordvoerder van het expeditieteam, Michail Leksinski, vermoedde dat Urubko zou proberen het basiskamp op 7.200 meter hoogte te bereiken. Leksinski verklaarde gisteren aan National Geographic dat het team hoe dan ook alles zou proberen om Urubko levend terug te vinden. 

Intussen is er weer contact gelegd met Urubko. Door het slechte weer heeft hij zijn poging niet tot een goed einde kunnen brengen. Hij is op dit moment aan het terugkeren richting het basiskamp, waar de rest van het team hem opwacht. Hij wordt daar ten laatste morgenochtend verwacht. 

Urubko is een zeer ervaren klimmer die eind januari nog in het nieuws kwam, nadat hij had deelgenomen aan een spectaculaire nachtelijke redding van de Franse bergbeklimster Elisabeth Revol op de Nanga Parbat in Pakistan, een berg van ruim 8.100 meter.  

K2: de moeilijkste berg

De K2 is een berg van ruim 8.600 meter in het Karakoramgebergte, dat zich op de Pakistaans-Chinese grens bevindt. Veel kenners beschouwen de K2 als de moeilijkste te beklimmen bergtop ter wereld, wegens de steile bergwanden en het hoge lawinerisico. De temperatuur kan tijdens de winter zakken tot -50 graden Celsius. Het sterftecijfer op de K2 ligt hoger dan op de Everest. Ruim 70 klimmers kwamen al om het leven bij een poging om de K2 te beklimmen. Het is de enige berg boven de 8.000 meter waarvan de top nog nooit bereikt is tijdens de winter. 

Meest gelezen