Minister Bacquelaine: "Dit is een politieke staking"

Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) was niet mals voor de staking van de socialistische vakbond vanmorgen op de Franstalige zenders RTL en RTBF. "Deze staking is politiek, tegen de regering. En ze is voorbarig want er moeten nog concrete voorstellen op tafel komen."

Minister Bacquelaine zegt dat er vandaag "twee soorten syndicalisme" zijn: er zijn bonden die de werknemers constructief verdedigen, dat zijn de liberale en de christelijke vakbond, en dan is er de socialistische vakbond, "die breekt met de cultuur van het overleg".

"Vakbond op drift"

Volgens Bacquelaine staat de socialistische bond helemaal geïsoleerd met haar actie en is de bond ook "op drift". "Want hoe verklaar je anders dat een vakbond actie voert tegen de toekenning van nieuwe rechten, want daarover gaat het in dit dossier".  Bacquelaine verwijst hier naar het feit dat er tot nu toe alleen speciale pensioenregimes bestonden voor mensen in overheidsdienst (militairen, politiemensen, magistraten, leerkrachten...) terwijl er straks onderhandeld wordt over de definitie van zware beroepen voor alle soorten werk, ook in de privé.

Over de speciale pensioenregimes die tot nu bestaan hebben, zegt Bacquelaine nog: "Sommigen bij de overheid genieten nu van speciale regimes die dateren van de negentiende eeuw. Ik wil dat vervangen door speciale voorwaarden voor iedereen die een zwaar beroep heeft. Dit is een rechtvaardige hervorming."