AFP or licensors

Boeing mag twee nieuwe Air Force One-toestellen leveren

Het Witte Huis bevestigt een informele overeenkomst met de Amerikaanse vliegtuigbouwer voor de levering van twee aangepaste Boeing 747's voor de president. De waarde van de deal wordt geschat op 3,9 miljard dollar.

De onderhandelingen over de nieuwe toestellen zijn al langer bezig. In december 2016 haalden ze zelfs even het nieuws, toen de pasverkozen Donald Trump via Twitter zijn ongenoegen ventileerde over de prijs van de vliegtuigen. "Schrap die bestelling", klonk het toen. Zover is het dus niet gekomen.

Boeing gaat twee vliegtuigen van het type 747-8 aanpassen om er een soort vliegend Witte Huis van te maken. De toestellen worden onder meer uitgerust met een gesofisticeerd communicatiesysteem en militaire technologie. Zo kunnen ze vliegen in de moeilijkste omstandigheden. Bijvoorbeeld een nucleaire oorlog.