AFP or licensors

Catalaanse separatisten denken aan vervanger voor Puigdemont

De separatistische Catalaanse partijen staan dicht bij een akkoord om een andere kandidaat dan Carles Puigdemont voor te stellen voor het Catalaanse presidentsambt. Er wordt gedacht aan Jordi Sanchez, leider van de onafhankelijkheidsbeweging. Dat verklaarde woordvoerder Carles Campuzano van PdeCat, de partij van Puigdemont, aan radiozender Cadena Ser. Puigdemont is naar België gevlucht, Sanchez zit al vier maanden in de Spaanse cel.

De lijst van Puigdemont, Catalaans leider van januari 2016 tot zijn afzetting door Madrid eind oktober vorig jaar, was (opnieuw) als winnaar uit de bus gekomen bij de vervroegde regionale verkiezingen van 21 december.

Tegen Puigdemont is een arrestatiebevel uitgeschreven. Hij is gevlucht naar België en wou "van buitenaf" zijn ambt weer opnemen, maar daar heeft het Spaanse grondwettelijk hof een stokje voor gestoken.

Sinds eind januari proberen de drie onafhankelijkheidsgezinde partijen die in het Catalaanse parlement een meerderheid hebben, een oplossing te zoeken. Republikeins Links van Catalonië (ERC), de op één na grootste partij, voelde er niet veel voor om het Spaanse gerecht nogmaals te trotseren en wil een "symbolisch" presidentschap voor Puigdemont.

Volgens verschillende kranten zou Puigdemont hebben toegezegd. De krant El Pais schrijft dat zondag in Brussel een plechtigheid zal worden gehouden die Puigdemonts "legitimiteit" zal valideren.     

Wie is Jordi Sanchez?

De 53-jarige Jordi Sanchez is nummer twee van PdeCat en staat aan het hoofd van de Catalaanse Nationale Assemblee ANC, de machtigste van de onafhankelijkheidsgezinde verenigingen. Maar de man zit al sinds half oktober in voorlopige hechtenis wegens "opruiing", het organiseren van een manifestatie op 20 en 21 september. Bij die actie werden de in- en uitgangen van een gebouw van de Guardia Civil in Barcelona geblokkeerd.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt het opsluiten van Sanchez, en van Jordi Cuixart, een andere separatistenleider die sinds oktober vastzit, "excessief". 

Hoe dan ook zal Sanchez om de eed af te leggen de toelating moeten krijgen van Pablo Llarena, de rechter van het hooggerechtshof die belast is  met het onderzoek naar de Catalaanse kwestie. Die had eerder al geweigerd om de voormalig Catalaanse vicepresident Oriol Junqueras vrij te laten om de parlementszittingen te kunnen bijwonen.