Video player inladen...

Europa in de greep van een koudegolf

Een koudegolf heeft Europa van de Baltische kusten tot de Middellandse Zee in zijn greep. Minstens 19 mensen zijn sinds afgelopen vrijdag door de koude omgekomen.

Niet alleen bij ons is het bar koud: grote delen van het continent kreunen ook al dagen onder de koude. In verschillende landen zijn al mensen omgekomen door de kou: negen in Polen, drie daklozen in Frankrijk, vier mensen in Litouwen, twee in Roemenië onder wie een 83-jarige vrouw waarvan het ondergesneeuwde lichaam op straat werd teruggevonden en een dakloze in Italië.

Dus ook Zuid-Europa blijft niet gespaard. In Italië heeft zware sneeuwval naast Rome ook Napels lamgelegd. De scholen aan de voet van de Vesuvius zijn vandaag dicht gebleven en vele treinen staan er stil in de stations. Het weer hinderde ook het luchtverkeer van en naar Napels.

Hoewel de sneeuw in Rome voor een groot deel is gesmolten, blijft de situatie in de Italiaanse hoofdstad chaotisch. Temperaturen onder nul hadden de natte sneeuw in de loop van de nacht tot gevaarlijke ijspistes omgetoverd. Alle schoolkinderen kregen een dag extra vrij.

Komende nacht kan het nog kouder worden. Nadat de koudegolf in het weekeinde het noorden van het land had getroffen, is die nu in heel het land doorgedrongen. Sneeuw in het noorden van Italië is niet ongewoon, maar in het zuiden en aan de kusten is dat eerder een zeldzaam fenomeen.

-30 in Duitsland

IJs op de Oder bij Frankfurt AP

Meer noordwaarts, in Duitsland,  flirt de thermometer met een diepterecord. Op de hoogste berg van het land, de 3.000 meter hoge Zugspitze, daalde het kwik naar 30,5 graden onder nul en komende nacht kan het er nog kouder worden. Het diepterecord dateert van februari 1940, toen daalde het kwik er tot 35,6 graden onder nul.

De bitterkoude temperaturen in Duitsland zijn ook op de Oder zichtbaar. De grensrivier tussen Duitsland en Polen is voor alle scheepvaart gesloten, omdat de boten door drijfijs schade kunnen oplopen. IJsbrekers liggen zowel aan Duitse als Poolse kant klaar om ingezet te worden. 

In Szczecinek in Polen blazen ijszeilers verzamelen voor het WK. De omstandigheden op het Wielimie-meer zijn ideaal, zoals blijkt uit het filmpje hieronder.

Video player inladen...

Sneeuw in Groot-Brittannië

De sneeuw hindert ook in grote delen van Groot-Brittannië en Ierland het verkeer. Honderden treinen bleven vanochtend noodgedwongen stilstaan. Vele wegen moesten afgesloten worden door ongevallen en vrachtwagens die niet meer voor- of achteruit geraakten. British Airways annuleerde op de luchthaven van Heathrow tientallen vluchten en vele Britse scholen bleven dicht.

De weerdiensten voorspellen voor grote delen van het Groot-Brittannië nog meer sneeuw, vooral in Schotland en Oost-Engeland. In Ierland was het 5 graden onder nul, maar daar zou het kwik woensdag nog verder dalen.

Video player inladen...