Hoogstraten tijdelijk zonder klokkenspel

De inwoners van Hoogstraten gaan het een jaar zonder de klokken van hun favoriete beiaard moeten doen. Want vandaag werden de 50 klokken uit de Sint-Katharinakerk naar beneden gehaald voor een grote restauratie. Niet evident, want samen wegen de klokken zo'n 11 ton. 

Restauratie

"Het is de bedoeling dat de beiaard wordt hersteld in zijn oorspronkelijke staat van de 18de eeuw", vertelt Luc Dockx, trotse beiaardier van Hoogstraten. De 50 klokken worden flink opgepoetst, en daarnaast zal de beiaard ook vier extra klokken krijgen. "Uiteraard zal het verschil duidelijk merkbaar zijn. Het geluid zal warmer en intenser zijn, dat zal iedereen meteen kunnen horen", glundert Dockx. 

Spektakel

Het stadsbestuur van Hoogstraten organiseerde een kijkerszone voor iedereen die de spectaculaire takeling van de klokken wilde volgen. De takeling verliep vlot, zonder brokken. Het is de bedoeling dat de gerestaureerde klokken tegen begin volgend jaar weer in de toren hangen.