Video player inladen ...

Jambon en Francken sluiten akkoord met Britten over strijd tegen transmigratie

Het Verenigd Koninkrijk gaat België helpen in de strijd tegen transmigratie. Daarover hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en staatssecretaris voor Asiel Theo Francken een overeenkomst gesloten in Londen. 

Transmigratie - waarbij migranten via ons land het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken - is een issue waartegen Jambon en Francken al enige tijd de strijd opvoeren, onder meer via acties langs de snelwegparkings. Gisteren hebben ze over de kwestie een deal gesloten met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

België en Groot-Brittannië gaan binnenkort een gezamenlijke ontradingscampagne lanceren om de onjuiste boodschappen tegen counteren die mensensmokkelaars verspreiden. Het zal vooral gaan om een campagne op sociale media, waarin bijvoorbeeld zal worden aangetoond dat het Verenigd Koninkrijk wel degelijk illegalen repatrieert.

Daarnaast komt er ook een "single point of contact" voor een betere uitwisseling van informatie tussen de Britse en Belgische veiligheidsdiensten.

Ten slotte zullen Britten ook mensen en middelen leveren om te helpen bij Belgische acties, bijvoorbeeld op de snelwegparkings hier. Al zal het dan niet gaan om operationeel werk, want de Britten hebben geen bevoegdheid om hier op te treden.

Minister Jambon en staatssecretaris Francken hebben ook de belofte gekregen dat de afspraken los staan van de economische onderhandelingen in het kader van de brexit. "Brexit of niet, de punten die vandaag zijn afgesproken, worden sowieso opgestart. De Britten hebben er alle baat bij dat de migranten niet de oversteek maken", klinkt het.

Jambon is verder ook van plan om ook met Frankrijk en Nederland verdere afspraken te maken.

Video player inladen ...