Video player inladen ...

Kasteelmoord: "Pierre Serry was een puppet on a string"

De advocaten van Pierre Serry vinden dat de openbare aanklagers overdrijven in hun vraag om hem een celstraf van 26 jaar te geven. Pierre Serry wordt ervan verdacht dat hij zijn vriend en huisdokter André Gyselbrecht aan huurmoordenaars hielp om zijn schoonzoon Stijn Saelens te laten vermoorden.

Volgens zijn advocaat Walter Damen was Pierre Serry niet meer dan een "puppet on a string". "Het was André Gyselbrecht die besliste wat hij moest doen", zegt Damen.

Pierre Serry was niet meer dan een reisgids die de Nederlandse huurmoordenaars hielp om de weg naar het kasteel te vinden

Kris Vincke, advocaat Pierre Serry

Ook zijn tweede advocaat Kris Vincke vindt dat de rol van Pierre Serry in dit dossier fel overschat is. “Hij was niet meer dan een facteur, de reisgids die de Nederlandse huurmoordenaars hielp om de weg naar het kasteel te vinden.”

“Ik mis de rede in de vordering van het openbaar ministerie”, gaat Vincke verder. “26 jaar gevangenisstraf, dat aanvaard ik niet. En dan bovenop zijn straf ook nog eens 15 jaar TBS, het maximum, komaan! Om een gewoontemisdadiger aan banden te leggen?”(nvdr: 15 jaar TBS is ter beschikking stelling van de strafuitvoeringsrechtbank betekent dat een veroordeelde nog 15 jaar gevolgd wordt door justitie).

Momenteel zit Pierre Serry nog een straf tot 2022 uit voor zijn betrokkenheid in een drugsdossier. "De man is nu al 67 jaar, als hij op dit proces ook nog eens zo’n zware straf krijgt betekent dat voor hem de doodstraf, dan komt hij de gevangenis niet meer levend uit", zegt Vincke.

Druk van Gyselbrecht op Serry was zo groot dat hij niet anders kon

Advocaten Pierre Serry

Net als de advocaten van André Gyselbrecht vinden ze dat Serry ook recht heeft op de vrijspraak. "Als de rechtbank aanvaardt dat André Gyselbrecht uit een onweerstaanbare drang handelde dan is dat zeker ook het geval voor Pierre Serry. Want de druk van André Gyselbrecht op hem was zo groot dat hij niet anders kon dan hem helpen bij de organisatie van de moord", besluiten ze. 

Als de rechters Pierre Serry niet willen vrijspreken dan kunnen ze hem volgens advocaat Damen niet meer dan 20 jaar geven. Want nadat het Grondwettelijk Hof eind december de wetgeving rond gecorrectionaliseerde assisenzaken vernietigde is het wachten tot dat Hof de knoop doorhakt en bepaalt of de maximumstraf voor die gecorrectionaliseerde misdaden nu 20 of 30 jaar is. Volgens Damen zijn er bij Pierre Serry verzachtende omstandigheden genoeg om hem maximaal 20 jaar te geven.