AFP or licensors

Zwijgen de wapens vandaag (even) in Oost-Ghouta, Syrië? 

Om 8 uur vanmorgen zouden de gevechten in Oost-Ghouta, in Syrië, tijdelijk moeten stoppen. Op vraag van Rusland zou er een pauze van 5 uur ingaan om humanitaire hulp te kunnen bieden. Eerder had de Veiligheidsraad al een staakt-het-vuren afgesproken, maar het vechten bleef toen doorgaan. Vier vragen en vier antwoorden over de laatste ontwikkelingen in Oost-Ghouta.

expert
Jens Franssen
Jens Franssen is expert Midden-Oosten en Defensie bij VRT NWS.

1. Hoe ziet dit bestand eruit?

Video player inladen ...

De Russische president Poetin wil dat er vandaag vanaf 8 uur (Belgische tijd) tot en met 13 uur een humanitaire pauze komt bij de gevechten bij Oost-Ghouta. Die pauze zou er elke dag komen, en laat toe dat de gewonden geëvacueerd kunnen worden. Hulporganisaties kunnen dan voedsel leveren. Het is niet duidelijk of de rebellen zich zullen houden aan het bestand.  

Chaotische toestand in Ghouta met bestand, humanitaire pauze en evacuatiecorridor doet denken aan situatie voor de herovering van Aleppo

2. Hoe zal de hulpverlening verlopen?

Video player inladen ...

Het regime van de Syrische president Assad zegt dat het afspraken heeft met de lokale afdeling van het Rode Kruis, de Rode Halve Maan. Zo zou er een centrale corridor komen, waarlangs de hulp veilig kan worden verdeeld. Voor de evacuatie van vluchtelingen stelt de Syrische Rode Halve Maan bij de humanitaire corridor bussen ter beschikking. Voor gewonden zijn er ziekenwagens opgetrommeld. In de ziekenhuizen in Damascus staan voor hen extra bedden klaar.

Het regime roept de gewapende tegenstanders van de regering op de toegang tot de corridor te ontmijnen en de burgers niet meer als gijzelaars vast te houden.

AFP or licensors

3. Maar was er dan al geen bestand in de Veiligheidsraad?

Video player inladen ...

De Veiligheidsraad stemde twee dagen geleden al in met een staakt-het-vuren. Alleen werd dat op het terrein, in Oost-Ghouta, niet nageleefd. Op vraag van Rusland laat de resolutie immers toe dat er verder gevochten mag worden tegen terreurgroepen.

Rusland en het regime wijzen er graag op dat zeker twee van de vier rebellengroepen in Oost-Ghouta terreurgroepen zijn, of nauwe banden met terreurgroepen hebben. Het regime zegt dan weer dat het dagelijks bestookt wordt door de rebellen vanuit Oost-Ghouta.  

4. Heeft het bestand een kans op slagen?

Video player inladen ...

Het doel van het regime van president Assad en zijn bondgenoot Rusland is duidelijk: de enclave Oost-Ghouta bij Damascus moet en zal worden heroverd.

Wat we vandaag zien, is vergelijkbaar met de situatie tijdens de laatste weken van het bloedige beleg van de stad Aleppo in 2016. Ook toen was er een chaotische periode met bestanden, pauzes, humanitaire corridors, en konvooien met geëvacueerde burgers. Tegelijk gingen de gevechten en bombardementen wel vaak door, en werden de pauzes gebruikt om te hergroeperen en harder toe te slaan tegen de rebellen nadien. Na verloop van enkele weken zijn het regime en Moskou de bombardementen van Aleppo zwaar beginnen op voeren.

Het argument was toen dat “burgers en niet-strijders genoeg tijd en kansen hebben gehad om te vluchten". "Wie blijft, is een terrorist", klonk het. Uiteindelijk zijn grote delen van Aleppo helemaal platgebombardeerd. Aan het eind hebben de laatste paar honderd strijders een veilige aftocht gekregen en is Aleppo heroverd. Wellicht zullen we dit scenario opnieuw zien bij de strijd om Oost-Ghouta.