Video player inladen ...

Schoonzoon en topadviseur van Trump mag uiterst geheime informatie Witte Huis niet meer inkijken

Jared Kushner, de schoonzoon en rechterhand van de Amerikaanse president Donald Trump, krijgt niet langer toegang tot de uiterst geheime informatie van het Witte Huis. Dat heeft de advocaat van Kushner bevestigd aan Politico. De maatregel zou genomen zijn in het kader van een striktere regelgeving omtrent geheime informatie die het Witte Huis wil doorvoeren.

Jared Kushner, echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, geldt als een van de belangrijkste adviseurs van president Trump. In die hoedanigheid kreeg Kushner tot nog toe inzage in ultrageheime informatie van het Witte Huis, met name de zogenoemde Daily Brief aan de president, de dagelijkse briefing aan Trump, zijnde een geheim rapport van de inlichtingendiensten.

Die  inzage was echter tijdelijk, in afwachting van een volledige doorlichting van Kushner, zoals gebruikelijk is bij nieuwe medewerkers in het Witte Huis. Kushner had maar een tijdelijk inzagerecht gekregen, wegens zijn zakelijke en persoonlijke connecties met Mexico, China de Verenigde Arabische Emiraten en Israël. "Er werd namelijk gevreesd dat die landen hem zouden willen manipuleren", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit.

Nu is dus beslist om Kushner en enkele anderen geen enkele inzage meer te geven in die ultrageheime informatie. De advocaat van Kushner heeft de maatregel bevestigd aan Politico. Twee andere, anonieme, bronnen bevestigden het nieuws aan Reuters. Concreet zal Kushner "wel nog geheime informatie mogen inkijken, maar niet meer op top secret niveau", zegt Soenens.

"Nog nooit zoveel fouten in aanvraag gezien"

Volgens de BBC zou de maatregel passen in de striktere regelgeving omtrent inzage in geheime informatie die het Witte Huis wil doorvoeren.

Het is al langer geweten dat er omtrent de doorlichting van Kushner problemen waren gerezen. Kushner moest een nieuwe aanvraag indienen, nadat hij de eerste keer een aantal gegevens zou hebben weggelaten, zoals over zijn buitenlandse contacten en zijn vastgoedpraktijken. Eind vorig jaar vertelde het hoofd van het National Background Investigations Bureau nog aan het Amerikaanse Congres dat hij nog nooit zoveel fouten in een aanvraag had gezien.

Vorige week liet een topmedewerker van het ministerie van Justitie aan het Witte Huis verstaan dat Kushners permanente toegang tot geheime informatie nog even op zich zou laten wachten, omdat de doorlichting nog niet was afgerond.