Leger trots op wolf Naya in Leopoldsburg

Het leger is trots op de wolf en de natuur in Leopoldsburg. Duitse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat Naya zich echt gevestigd heeft op het militair domein van Leopoldsburg. En dat is een mooie beloning voor het leger.

Trots

"Ik ben wel blij dat die wolvin en andere dieren hier op het militair domein aanwezig zijn", zegt Johan Drossaert, de commandant van het Kamp van Beverlo. "Want dat betekent dat onze samenwerking met Agentschap Natuur en Bos voor het natuurbehoud en de bescherming van het natuurdomein toch zijn vruchten afwerpt. Ik heb het zelf ook al meegemaakt. Toen ik hier ging lopen in het bos ben ik reeën tegengekomen en dat is wel plezant om te zien."

Groot gebied

Het gebied is 55 vierkante kilometer groot. Het heeft dan ook geen zin om als wandelaar op zoek te gaan naar de wolf. "Het heeft totaal geen zin om hier te komen zoeken naar de wolf", gaat Drossaert verder. "Het dier heeft zo'n groot domein, waardoor ze zelf beter weet waar ze zich kan verschuilen en wanneer ze tevoorschijn kan komen om eten te vinden."

Wandelaars

Tijdens patrouilles worden wel regelmatig wandelaars betrapt op het militair domein. Maar nu niet meer dan vroeger. "Het gebeurt dat we mensen tegenkomen die geen vergunning hebben om hier te komen wandelen", zegt Drossaert.

"Maar de inwoners van Leopoldsburg en de buurgemeenten weten dat ze een vergunning moeten aanvragen om te kunnen wandelen op bepaalde stroken van het militair domein." Iedereen kan een vergunning aanvragen op het kampcommando. Zij krijgen dan uitleg waar ze mogen wandelen en waar niet.