Video player inladen ...

Vieze vakantiehuisjes in Nederland: stof en beestjes, maar ook vuiligheid die je niet met het blote oog ziet

Veel bungalows op vakantieparken in Nederland worden niet goed schoongemaakt. Stof, kalk, beestjes, schimmel... Maar ook viezigheid die niet met het blote oog te zien is. Een en ander blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond waarover de NOS schrijft.

De Consumentenbond onderzocht in 30 Nederlandse vakantieparken telkens 1 huisje en beoordeelde 14 daarvan als "niet schoon genoeg". Het gaat om parken van bekende bedrijven als Hogenboom, CenterParcs, Roompot, Landal en Droomparken.

"Vijf jaar geleden deden we dit onderzoek ook en we wilden weten of de parken hun leven gebeterd hebben", zegt woordvoerder Joyce Donat aan de NOS. "Helaas: de huisjes zijn niet schoner dan toen."

Bij een visuele inspectie met een uv-lamp werden sporen van bloed, urine en andere lichaamsvloeistoffen gevonden. Vooral de muren in de badkamer, keuken en het toilet waren vies. Stalen van de douchevloer, badkuip, wc-bril, wastafelkraan, eettafel, aanrecht en deurklinken werden getest op bacteriën. In 23 huisjes bleek het aantal bacteriën op in ieder geval 1 van die plekken te groot.

Daarnaast werd in de helft van de onderzochte bungalows de E.coli-bacterie aangetroffen. Die bacterie komt van nature voor in darmen van mensen en dieren. Wie ermee in aanraking komt, kan daar in sommige gevallen misselijk van worden of diarree van krijgen.

Nog meer foto's kunt u vinden op de website van de NOS.

Consumentenbond
Consumentenbond
Consumentenbond

Hoe reageren de vakantieparken?

Landal verklaarde aan De Consumentenbond dat de bungalows "naar de gangbare hygiënenormen worden schoongemaakt", maar neemt de bevindingen serieus.

Roompot - ook eigenaar van Hogenboom - herkent zich niet in de uitkomsten van het onderzoek en stapte zelfs naar de rechter om publicatie tegen te houden. De rechter gaf het bedrijf geen gelijk.

CenterParcs belooft maatregelen te nemen om de huisjes beter schoon te krijgen. "Het is jammer dat we niet goed uit de test komen. We hebben al jaren een eigen schoonmaakploeg en daar probeer je het zo goed mogelijk mee te doen, maar het blijft mensenwerk", zegt directeur Mark Giethoorn.

Consumentenbond
Consumentenbond
Consumentenbond
Consumentenbond