Demotix

Oostenrijkse openbare omroep is aanvallen van regeringspartij FPÖ beu en dient een klacht in

De ORF, de Oostenrijkse openbare omroep, is de beschuldigingen van de uiterst rechtse regeringspartij FPÖ beu. Een paar weken geleden beschuldigde vicekanselier Strache de ORF nog van "fake nieuws" en "linkse propaganda".  

De aanvallen vanuit uiterst rechtse hoek op de ORF zijn niet nieuw. Al jaren zijn de verwijten niet uit de lucht. Nu de FPÖ samen met de christen­democraten van de ÖVP in de regering zit, wordt dat niet anders. 

Vicekanselier Heinz-Christian Strache van de FPÖ plaatste twee weken geleden een foto van ORF-journalist Armin Wolf op Facebook met de tekst: "Het beste valse nieuws, leugens en propaganda, voor pseudocultuur. Zowel lokaal als internationaal. Er is een plaats waar leugens nieuws worden en dat is de ORF."  Strache verwees ook naar de dotatie die de ORF krijgt van de staat.

De journalist reageerde scherp: "Na 32 jaar als journalist is dit de eerste keer dat men beweert dat ik een leugenaar ben. Ik wil een klacht indienen en ik hoop dat de omroep mij steunt." En dat zal nu gebeuren.

Ook in Zwitserland

In buurland Zwitserland staat de openbare omroep, de SRF, dit weekend ook in het middelpunt van de belangstelling. De Zwitsers mogen in een referendum laten weten of de openbare omroep volgens hen al dan niet overheidsgeld moet krijgen. 

Ook daar zitten uiterst rechtse groeperingen achter het initiatief. Volgens de peilingen hoeft de SRF niets te vrezen: de meeste Zwitsers zouden nog steeds willen betalen voor de openbare omroep.