Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wat denkt de achterban van Donald Trump over Donald Trump?

Drie dagen was David Neyskens op de Conservative Political Action Conference (CPAC), de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse conservatieve beweging met ongeveer 15 000 deelnemers. Wat is bij die achterban van Donald Trump nu de temperatuur? Staat de conservatieve beweging (nog) achter Trump? David Neyskens is zelf een conservatief en volgt het reilen en zeilen van Donald Trump op de voet.

labels
David Neyskens
David Neyskens is bestuurder bij de klassiek-liberale denktank Libera! Deze tekst verschijnt ook op doorbraak.be.

Wat verstaan we onder Amerikaanse conservatieven? Een brede waaier van mensen die het niet noodzakelijk over alles eens zijn zoals: nationalisten, sociaal-conservatieven, neo-conservatieven, libertariërs, fiscaal-conservatieven,…. 

Anti-Trump Conservatieven moeten op hun stappen terugkeren

Trump is er alvast in geslaagd om het afgelopen jaar enkele conservatieve supersterren achter zich te krijgen die niks van hem moesten hebben, zoals de 34-jarige Ben Shapiro. Ben Shapiro runt een conservatieve nieuwssite, heeft een radioshow en was vroeger betrokken bij Breitbart. Hij verliet Breitbart in 2016 toen hij vond dat de nieuwssite te veel steun gaf aan Trump tijdens de campagne.

Shapiro vond Trump geen conservatief en waarschuwde dat Trump, naast onverkiesbaar, geen conservatief was en zeker niet als een conservatief zou regeren. Shapiro, die de slottoespraak gaf op de eerste dag, zei dat hij zich vergist had. 

Hij somde de hoogtepunten van één jaar Trump op:

Neil Gorsuch in het Hooggerechtshof, een historisch goed belastingplan, het beëindigen van het Individual Mandate (verplichting van zich te verzekeren voor gezondheidszorg), deregulering, het verlies van IS en de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem.

Ook Mark Levin, een andere populaire conservatieve talkshow host die met dichtgeknepen neus voor Trump stemde, zit nu volledig op de Trump-train. Ook hij gaf aan dat Trump in sé geen conservatief is, maar de resultaten van het beleid dat hij voert zijn dat wel. Maar Levin ging verder, hij riep expliciet op tot steun voor de president. " Ze (Democraten en mainstream-media) proberen onze president neer te halen, maar het zal over ons lijk zijn" (‘over our dead bodies’).

Zoals Shapiro en Levin zijn er nog mensen in de conservatieve beweging, sceptisch tot maanden na de verkiezing maar enorm tevreden met wat de regering van Trump aan het verwezenlijken is. Verschillende keren kon men dan ook van het podium horen dat president Trump misschien geen conservatief is - Trump was jaren lid van de Democratische partij -, maar wel als een conservatief regeert.

De eerste conservatieve president sinds Reagan, over de Bushes wordt zelfs niet gesproken. 

Cijfermateriaal

CPAC organiseert jaarlijks ook een peiling onder de aanwezigen op de conferentie. In 2017 hadden de aanwezigen drie prioriteiten naar voren geschoven:

Benoeming opperrechter Neil Gorsuch, belastingverlaging en afschaffen Obamacare. De eerste twee heeft Trump binnengehaald en Obamacare werd onthoofd door de afschaffing van het Individual Mandate.

- Terwijl vorig jaar 47% vond dat het land de slechte weg op ging (tov 44% de goeie kant), vindt 75% van de deelnemers dat het land de goeie richting opgaat.

- 93% van de aanwezigen vindt dat Trump het goed doet als president, wat beter is dan vorig jaar. Het is sinds Ronald Reagan niet meer zo hoog geweest. Trump is de absolute leider van de conservatieve beweging.

- 79% vindt dat de Republikeinen in het Congres meer moeten doen om de president te steunen dan nu het geval is.

- 75% vindt ook dat Trump een overeenkomst mag maken met de Democraten voor amnestie voor de zogenaamde dreamers, evenwel met sterke garanties dat er een einde komt aan illegale immigratie, dit betekent oa. het bouwen van een zuidelijke grensmuur.

- De conferentie is wel verdeeld over zijn tweetgedrag, velen zijn bezorgd omdat het tot veel afleiding leidt.

Trump kwam, zag en overwon

Het feestje kon natuurlijk niet compleet zijn zonder the Donald himself, die zoals hij beloofd had vorig jaar, opnieuw afzakte naar het Gaylord Hotel in National Harbor. Zoals één van de veelgebruikte slogans in de Trump-beweging: Promise made, promise kept.

Trump vroeg of iedereen zich herinnerde dat mensen zich afvroegen of hij een conservatief was. Hij antwoordde zelf:

"Ik denk dat ik het nu wel bewezen heb."

Hij somde vooral de verwezenlijkingen van zijn regering op, ‘het meest succesvolle eerste jaar in de geschiedenis van het presidentschap’. Hij liet niet na te sneren naar zijn politieke tegenstanders.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De vraag is of dat naast de Democraten ook de mainstream-media niet zijn. De afgelopen twee weken waren moeilijk voor een belangrijk deel van het Republikeins kiespubliek met de schietpartij in Florida, waarbij er veel druk op de schouders van de NRA (National Rifle Association) terechtkwam. Als Republikeins president loop je daarbij op een dunne lijn.

De president doet zijn best en liet afgelopen week zijn menselijke kant zien bij het verwerken van de schietpartij in Florida, maar hij verliest daarbij de miljoenen verantwoordelijke wapeneigenaars niet uit het oog.

2018

2018 is een belangrijk jaar voor Trump met Congresverkiezingen in het najaar. Hij waarschuwde verschillende malen voor zelfvoldaanheid en dat het enthousiasme van de beweging in 2018 moet blijven bestaan.

Na de successen van de afgelopen maanden (oa. belastingwet, economische groei, deregulering, historische lage werkloosheid, erkenning Jeruzalem als hoofdstad Israël) en het verder instorten van het indianenverhaal van de zogenaamde collusie tussen Trump en de Russen, ziet het er politiek ook almaar beter uit voor Trump.

Zijn approval rating * is hoger dan Obama na één jaar presidentschap, in de generieke peiling lopen de Republikeinen hun achterstand in op de Democraten. De belastingwet wordt almaar populairder en geen enkele Democraat heeft er voor gestemd. Ook komen er bedrijven terug naar de VS met gigantische investeringen (oa. Apple met 350 miljard dollar).

Ondertussen kondigen verschillende bedrijven aan dat ze door de belastingverlaging ruimte hebben om extra bonussen te geven aan hun personeel. De Democraten schoten dankzij Nancy Pelosi in de eigen voet door te claimen dat dergelijke extra bonussen (vaak 1000 USD) kruimels (‘crumbs’) zijn.

Trump heeft geen last van weinig zelfvertrouwen en voelt zich meer en meer thuis in het moeras van Washington. Het helpt dat Democraten en mainstream media niet focussen op beleid, maar op anti-Trump gevoelens en Rusland. Men zou beter naar de wijze les van Bill Clinton luisteren: ‘It’s the economy stupid!’

---

* Bron: http://m.rasmussenreports.com/public_content/politics/trump_administration/prez_track_feb27.

Deze Rasmussen-poll was in 2016, samen met de LA Times, degene die het best het resultaat benaderde.

----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.