Nicolas Maeterlinck

Pensioenminister Bacquelaine roept regeringspartners op tot akkoord te komen over zware beroepen

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) roept zijn collega's binnen de meerderheid op het eens te raken over de criteria voor de zware beroepen in de publieke sector. Indien er niet snel een akkoord komt, betwijfelt Bacquelaine of de brede hervorming nog deze legislatuur zal kunnen plaatsvinden.

Het voorontwerp over de pensioenhervorming belandde een eerste keer op 22 december op de regeringstafel, na een discussie binnen het Nationaal Pensioencomité. Sindsdien was de tekst voorwerp van discussie op vergaderingen tussen de kabinetten en binnen het kernkabinet.

 "Van twee dingen één. Of men engageert zich erg snel en echt voor deze hervorming, met een akkoord van alle regeringspartners. Of sommingen vinden dat het dossier vandaag nog onvoldoende rijp is en dat het voor de volgende legislatuur zal zijn. Ik ben vandaag klaar om vooruitgang te kunnen boeken in het dossier", zei minister Bacquelaine dinsdag op de Franstalige openbare omroep RTBF.

Criteria

Of een beroep als zwaar beroep wordt bestempeld, hangt af van vier criteria: fysiek zwaar werk (bijvoorbeeld lasten tillen), een belastende werkorganisatie (ploegen, nachtwerk), een verhoogd veiligheidsrisico en mentale en emotionele belasting. Emotionele belasting - stress - alleen zal niet volstaan om aanspraak te kunnen maken op een zwaar beroep, maar enkel in combinatie met andere criteria.

De gesprekken zouden vastlopen op de coëfficiënten die worden gegeven aan de jaren waarin iemand een zwaar beroep heeft uitgeoefend. Bij de N-VA viel eerder al te horen dat de lat voor zware beroepen niet te laag mag liggen, wat voor de Vlaams-nationalisten wel het geval zou zijn in de wettekst die de minister uitwerkte.

Politieke staking

Voor er een akkoord op tafel ligt, moet de hervorming nog langs het Comité A, het overlegorgaan van de publieke sector, passeren en daarna groen licht krijgen in het parlement. Een koninklijk besluit moet ook nog een lijst met zware beroepen vastleggen, in overleg met de sociale partners.

De hervorming is de oorzaak van de actiedag van de socialistische vakbond binnen de publieke sector. "Een politieke staking", volgens minister Bacquelaine.