Video player inladen ...

30 jaar cel geëist voor patiënt die arts doodde

In Kortrijk is het proces gestart rond de gedode huisarts Patrik Roelandt uit Izegem. Op 1 december 2015 werd hij tijdens een huisbezoek in Ingelmunster doodgestoken door een patiënt. Het parket vordert een gevangenisstraf van 30 jaar. 

Huisarts Patrik Roelandt uit Izegem werd op 1 december 2015 aangevallen met een mes tijdens een huisbezoek in Ingelmunster.  De dader lokte de arts naar zijn woning en stak hem daar neer. Patrik Roelandt bezweek aan zijn verwondingen. 

De dader, die bekend is bij het gerecht, was een patiënt van dokter Roelandt. Na de moord nam hij een koffer met kleren die klaarstond en ging hij zich bij zijn advocaat aanmelden. De man is geen onbekende voor het gerecht. Hij liep al tal van veroordelingen op voor wapens, drugs en slagen. 

Nare ervaringen met medische wereld mogelijke verklaring voor moord

Wat zijn motief was, is nog altijd niet duidelijk. Tegen de speurders legde de man verschillende verklaringen af. Een algemene woede ten opzichte van de medische wereld na enkele nare ervaringen met dokters, zou mogelijk aan de basis van de moord kunnen liggen. Uit een psychiatrisch verslag blijkt intussen dat de verdachte toerekeningsvatbaar is. 

Toen de rechter vanmorgen nogmaals vroeg waarom de man zijn dokter met twee messteken doodde, was zijn antwoord: “Ik zou het niet weten.” 

Iemand in de rug aanvallen is een ongelofelijk laffe daad, het is ondraaglijk te horen dat papa wellicht wist dat hij zou sterven.

De familie van de dokter kwam deze namiddag getuigen op het proces. "Door die vreselijke moord zijn we alles kwijt. We missen hem enorm. Patrik is vermoord, maar waarom,” vraagt Elisabeth Wybo zich af, de 87-jarige schoonmoeder van de huisarts. “Het doet zo’n pijn, het is ondraaglijk, we hopen dat gerechtigheid geschied.”

Ook de oudste dochter van Patrik Roelandt, Sophie, vindt de man een gevaar voor de maatschappij. “Ik ken u niet maar ik heb heel uw dossier gelezen. Ik wist veel maar mocht er niets over vertellen in de pers. Hier kunnen we zien wie je werkelijk bent. Ik hoop, rechters, dat u zich niet laat misleiden door zijn zielig voorkomen en leugens.”

Maar voornamelijk Roelandt's jongste dochter, Stephanie, sprak klare taal tegen de verdachte: “Iemand in de rug aanvallen is een ongelofelijk laffe daad, het is ondraaglijk te horen dat papa wellicht wist dat hij zou sterven. Je wou wraak nemen, wraak neem je tegen iemand die je onrecht heeft aangedaan. Welk onrecht zou mijn papa jou hebben aangedaan? Mijn zoontje is eind 2016 geboren, hij zal zijn opa nooit kennen.”

Opvallende uitspraak parket: "Zou zelfmoord niet beter geweest zijn?"

Ook het parket kwam vandaag aan het woord en deed een
opvallende uitspraak. “Voor mij ben je een monster, een nietsnut. Zou zelfmoord plegen niet veel beter geweest zijn na de feiten? Maar je deed het niet, je bent te laf om zelfmoord te plegen.”

Mieke Byttebier, de advocate van de beklaagde, vindt het ongehoord dat het openbaar ministerie zo’n uitspraak doet. “Een dergelijke uitspraak was ook al te horen op het assisenproces van Kim De Gelder, vijf jaar geleden. De Gelder werd schuldig bevonden aan vier moorden en 25 moordpogingen in de kindercrêche Fabeltjesland in Dendermonde. Wat hij deed kan je nog echt niet vergelijken met de moord op de huisarts”, aldus de advocate. 

Op het einde van de pleidooien excuseerde de beklaagde zich bij de familie.