2017 Invision

Shakira betaalt Spaanse fiscus alvast 20 miljoen euro

Shakira heeft de Spaanse belastingdienst meer dan 20 miljoen euro betaald. De Colombiaanse wereldster ligt in de knoop met Financiën in Madrid, dat haar ervan beschuldigde haar inkomsten vier jaar lang niet te hebben aangegeven. Dat schrijft de krant El Periodico.

Een gerechtelijke vervolging kon niet meer, maar een administratieve eis tot betaling wel, schrijft de Catalaanse krant. Shakira woont in Barcelona: ze is gehuwd met verdediger Gerard Piqué van de plaatselijke voetbaltrots. Samen hebben ze twee kinderen.

Volgens El Periodico heeft de zangeres het bedrag reeds overgemaakt, met de bedoeling tegen het besluit van de schatkist administratieve bezwaren in te dienen. Ze moet echter ook oppassen, want de fiscus snuffelt nog steeds naar haar inkomsten uit de jaren 2012 tot 2014.   

Bahama's

De 41-jarige zangeres is pas sinds 2015 officieel inwoner van Catalonië. Daarvoor was zij gedomicilieerd op de Bahama's. De advocaten van Shakira stellen dat hun cliënte tussen 2011 en 2014 maar zes maanden per jaar in Catalonië heeft verbleven (pas na zes maanden en 1 dag is fiscale domiciliëring verplicht). Tot 2014 verdiende zij, volgens de verdediging, het grootste deel van haar indrukwekkende boterham via haar internationale tournees.

Het parket in Barcelona laat weten dat het uiterlijk tegen juni beslist of de zangeres wegens belastingontduiking zal worden vervolgd. Shakira, gekend van hits als "Waka waka", de hymne van het WK Voetbal van 2010, zal dit jaar haar rentree op de planken maken na een jaar te hebben gesukkeld met de stembanden.