Transgender model Munroe Bergdorf gaat Labour adviseren over LGBT-thema's

In het Verenigd Koninkrijk treedt Munroe Bergdorf toe tot de adviesraad over LGBT-thema's van Labour. Dat meldt het transgender model op Twitter. In september stuurde L'Oréal haar nog de laan uit wegens racistische commentaren.

"Ik ben opgewonden om aan te kondigen dat ik ben gevraagd deel uit te maken van de LGBT-adviesraad van Labour, om schaduwminister voor Vrouwen en Gelijkwaardigheid Dawn Butler te adviseren over LGBT-thema's." Met die woorden maakt Munroe Bergdorf het nieuws over haar nieuwe functie bekend bij een foto samen met partijleider Jeremy Corbyn van de Britse socialisten op Twitter.

Bergdorf haalde afgelopen zomer het nieuws als eerste transgender model van L'Oréal. Na enkele dagen stuurde het Franse cosmeticamerk haar echter al de laan uit nadat ze racistische commentaren op Facebook had geplaatst. Daarbij schreef ze onder meer dat alle blanke mensen racisten zijn.

Zelf nuanceerde ze haar uitspraken later in een nieuwe post. Ze zei toen dat ze bedoelde dat de Westerse maatschappij als geheel een systeem is dat zijn wortels in blanke heerschappij heeft met als doel blanke mensen voorrang op andere rassen te geven. Blanke mensen zijn hierdoor gesocialiseerd om racistisch te zijn, stelde ze.

Bergdorf is niet de enige naam in de LGBT-adviesraad van Labour. Ook Linda Riley is uitgenodigd. Zij is een uitgever van een magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen. Ook LGBT-rechtenactivist Anthony Watson treedt tot de raad toe.

"Dawn is trots schouder en schouder te staan met mensen die vechten tegen discriminatie", zegt een woordvoerder van Butler. "Ze zal de LGBT-adviesraad raadplegen over heel wat LGBT-thema's." Volgens de BBC zal de mening van de adviesraad zwaarder doorwegen in de beslissingen van Butler dan die van haar partij zelf.