Video player inladen ...

Eurocommissaris Vestager heeft standbeeld van middelvinger op haar bureau: "Reminder dat niet iedereen je leuk vindt"

Europees commissaris voor mededinging Margrethe Vestager staat bekend als iemand die zich vastbijt in dossiers en fel van leer durft trekken tegen grote multinationals. In "Van Gils en Gasten" laat Vestager zich van haar menselijke kant zien: ze breit olifantjes en heeft een standbeeld van een opgestoken middelvinger in haar kantoor staan.

Vestager heeft al rechtszaken aangespannen tegen Google, Facebook en brouwerij AB Inbev. "Ik moet voorkomen dat consumenten opgelicht worden, dat is mijn job", aldus de eurocommissaris. "Ik kan dat doen omdat ik 500 miljoen Europeanen vertegenwoordig."

"Het is belangrijk dat bedrijven er zijn voor ons, en niet voor zichzelf. Als je naar een bedrijf gaat, en je bent er niet tevreden: ga dan naar een ander bedrijf. Dat maakt jou als consument machtig."

Vestager trekt ook van leer tegen bedrijven die belastingen ontwijken. "Eerlijke handel betekent ook dat iedereen eerlijk belastingen betaalt. Als één bedrijf geen belastingen betaalt, is dat niet eerlijk voor het andere bedrijf dat wel betaalt. Dan heb je oneerlijke concurrentie."

Tijdens vergaderingen brei ik om geconcentreerd te kunnen blijven

Margrethe Vestager

Vestager had een cadeautje bij voor presentator Lieven Van Gils: een zelfgemaakte knuffel-olifantje. "Ik brei heel graag", aldus Vestager. "En ik moet vaak naar vergaderingen. Als ik de vergadering zelf niet moet leiden, dan brei ik om geconcentreerd te kunnen blijven." Vestager heeft op die manier al olifantjes gemaakt in alle kleuren van de regenboog.

Meestal doe ik die olifantjes cadeau wanneer er een kind geboren wordt. Ik vind het fijn om te breien terwijl ik aan het ongeboren kind denk, en volgens mij is het een leuker cadeau dan een stuk kleding uit de winkel." (Lees verder onder de video)

Video player inladen ...

De vrouw achter de strenge eurocommissaris

De redactie van Van Gils en Gasten analyseerde verschillende foto's van Vestager in haar kantoor, en zag op de achtergrond heel wat opmerkelijke objecten staan. Een standbeeldje van een opgestoken middelvinger bijvoorbeeld. 

"Die heb ik gekregen in Denemarken. Toen ik daar in de regering zat, heb ik enkele hervormingen doorgevoerd waar duidelijk niet iedereen het mee eens was", zegt Vestager over het beeldje. "Ik vond het beeldje goed gemaakt. Ik heb het in mijn kantoor gezet om mezelf eraan te herinneren dat er altijd mensen zullen zijn die je beleid niet steunen."

Een ander opmerkelijk object in haar kantoor is een ladder. "Die staat er omdat ik vind dat elke vrouw die ergens wil geraken haar eigen ladder moet meenemen."

"Ik hou van Brussel. Wel jammer dat het zo'n autostad is"

Als eurocommissaris moest Vestager van Denemarken naar Brussel verhuizen, maar onze hoofdstad bevalt haar wel. "Als je enkel de Europese wijk kent zou je kunnen denken dat Brussel een saaie stad is. Maar eigenlijk is Brussel heel leuk. Zodra je de marktjes leert kennen en de verschillende wijken verkent, ga je echt wel van Brussel houden, en dat doe ik ook."

Maar Brussel heeft voor haar ook een groot nadeel: "Wat jammer dat het hier zo gevaarlijk is om te fietsen. Brussel is echt wel een autostad."

Video player inladen ...