Archieffoto

Vijftien doden bij nieuw geweld in de Congolese regio Kasaï

In de Democratische Republiek Congo, in de regio Kasaï, zijn bij gevechten tussen veiligheidstroepen en een militie opnieuw vijftien doden gevallen. Dat heeft een lokaal bevelhebber gezegd.

In Congo, in de Kasaï-regio, zijn bij een nieuwe uitbraak van geweld tussen veiligheidstroepen en een militie 15 doden gevallen. Een bevelhebber van de sector Lombelu, in Centraal-Kasaï, André Kapiola, heeft dat gemeld. 

Volgens de bevelhebber vielen militieleden van Kamwina Nsapu een legerpatrouille aan in Lombelu. Plaatselijke getuigen spreken dat verhaal tegen en zeggen dat zeker de helft van de doden "gewone burgers" zijn die accidenteel in de vuurlijn terechtkwamen.

In Lombelu bevinden zich diamantmijnen. Maar volgens een plaatselijke bron waren de militieleden van plan wapens en munitie te stelen. De aanval werd afgewend nadat versterkingen ter plaatse kwam.

Geweld in regio sinds 2016

Het geweld in de Kasaï-regio brak al uit in september 2016.  Alles begon met het conflict tussen een traditionele chef en het regime van president Joseph Kabila. Een maand nadat de traditionele chef Kamwina Nsapu bij een militaire operatie werd gedood begonnen de gevechten. 

Sindsdien zijn bij gevechten tussen militieleden en ordetroepen al meer dan 3.000 doden gevallen en sloegen meer dan 1,4 miljoen inwoners op de vlucht. Gevreesd wordt dat de milities zich aan het herorganiseren zijn om een grootscheeps offensief in te zetten.