Photononstop

Vodafone en Nokia willen 4G op de maan

Telecombedrijven Vodafone en Nokia hebben plannen om volgend jaar een 4G-netwerk te installeren op de maan. Niet om astronauten te laten surfen op het internet, wel om de data van twee maanrovers naar een tussenstation te sturen. Vanuit dat tussenstation kunnen de data rechtstreeks naar de aarde worden gestuurd. “Zo kunnen we voor het eerst live hd-video streamen van een maanmissie.”

Vodafone Duitsland, Nokia en autofabrikant Audi gaan samenwerken om het eerste 4G-netwerk op de maan te installeren. Het netwerk moet dienen voor de ALINA-missie naar de maan. De Duitse organisatie PTScientists wil volgend jaar een maanlander en twee rovers naar de maan sturen met een Falcon 9-raket van SpaceX. Het zou de eerste private maanlanding ooit worden.

PTScientists, een Duitse organisatie van amateur-astronomen en vrijwilligers, kan ondertussen rekenen op enkele grote partners. Autofabrikant Audi levert de technologie die in de twee rovers zal zitten. Vodafone en Nokia zullen samenwerken om een 4G-netwerk op de maan te installeren. De “antenne” zal minder dan een kilogram wegen en werken op zonne-energie. 

Hoe minder energie we verspillen om data door te sturen, hoe meer we over hebben om aan wetenschap te doen

Robert Böhme, CEO PTScientists

Het 4G-netwerk zal gebruikt worden om data te versturen van de twee rovers naar de maanlander. “De rovers zullen op het maanoppervlak wetenschappelijke data, foto’s en hd-video’s verzamelen”, zegt Kate Arkless Gray van PTScientists aan BBC. “Die data willen we niet rechtstreeks van de rovers naar de aarde sturen, dat zou te veel energie vragen.” 

De data worden dus eerst naar de maanlander gestuurd, die veel meer kracht heeft, en van daaruit naar de aarde. “Op die manier kunnen we voor het eerst live-beelden van een missie in hoge definitie doorsturen naar de aarde.” 

“Het fantastische aan deze oplossing is dat we veel energie besparen”, zegt ook de CEO van PTScientists, Robert Böhme. “Hoe minder energie we nodig hebben om data te versturen, hoe meer we over hebben om aan wetenschap te doen.” Op termijn zou het 4G-netwerk ook kunnen worden gebruikt tijdens andere ruimtemissies naar de maan. 

Het team van PTScientists was eerder nog kandidaat om mee te doen aan de bekende Google Lunar XPrize, een wedstrijd van Google waarbij teams om het snelst een lander en een rover op de maan moesten zetten. Maar PTScientists zou de deadline sowieso niet halen en moest afhaken.

De Google Lunar XPrize is ondertussen afgelopen en door niemand gewonnen. PTScientists blijft ervan overtuigd dat het de lanceerdatum in 2019 haalt en zo de eerste privé-organisatie wordt die op de maan landt. 

Meest gelezen