Werkstraf en vrijspraak voor uit de hand gelopen grap van twee scoutsleden

Twee scoutsleiders uit Hoevenen, in Antwerpen, hebben respectievelijk een werkstraf en de vrijspraak gekregen voor een uit de hand gelopen grap. Twee jaar geleden staken ze de broek van een vriend in brand. De openbare aanklager had vier jaar cel geëist, maar de beklaagden hebben heel wat minder gekregen.

Twee jaar geleden liep een grap op scoutskamp volledig uit de hand. Twee scoutsleden goten lampolie op de broek van een slapende scout, waarna ze de olie in brand staken. De jongen raakte zwaar verbrand. 

De openbare aanklager tilde zwaar aan de feiten en eiste een celstraf van vier jaar. Uiteindelijk hebben de twee scoutsleden een veel mildere straf gekregen. De ene kreeg een werkstraf van 100 uren en een boete van 1.200 euro met uitstel. De andere beklaagde werd vrijgesproken. Het slachtoffer krijgt wel een schadevergoeding van bijna 30.000 euro. 

De rechtbank herkwalificeerde de feiten ook: er was volgens de rechter geen sprake van voorbedachtheid. 

Advocaat: "Zonder het te minimaliseren, blijft het een uit de hand gelopen grap"

John Maes, advocaat van de vrijgesproken scout, reageert opgelucht: "Mijn cliënt wist niet wat zijn vriend van plan was en kon ook niet meer ingrijpen. De rechtbank heeft het ook zo ingeschat dat hij niet schuldig is aan die feiten."

Volgens de advocaat heeft de rechtbank de zaak vandaag naar de juiste proporties herleid: "Zonder het te minimaliseren, blijft dit een uit de hand gelopen grap. Een domme grap, maar een uit de hand gelopen grap."

Met het slachtoffer gaat het vandaag goed: "Fietsen is wat moeilijk, met de kou heb ik soms nog wat jeuk. De littekens zijn wel voor de rest van mijn leven, maar al bij al ben ik er nog best goed vanaf gekomen."