Video player inladen ...

"Cash for car" goedgekeurd: salariswagens kunnen ingeruild worden voor geld

De Kamer heeft de "cash for car"-regeling goedgekeurd: dat wil zeggen dat mensen hun salariswagen zullen kunnen inleveren voor meer loon. Het bedrag dat je maandelijks krijgt, hangt af van de cataloguswaarde van de auto. De regering verwacht dat drie tot negen procent van de mensen met een wagen hun auto zullen inleveren.

Meer dan 500.000 mensen hebben van hun werkgever een salariswagen gekregen, een auto op kosten van de zaak. Dat is voor werkgevers goedkoper dan opslag geven, omdat een salariswagen amper belast wordt. 

De salariswagens liggen onder vuur omdat het mensen zou stimuleren om met de auto naar het werk te gaan en niet met het openbaar vervoer. Daarom werd in het parlement de "cash for car"-regeling goedgekeurd: wie een salariswagen heeft zal een maandelijkse premie krijgen als hij die inruilt. Die premie wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de wagen.

De regering denkt dat drie tot negen procent van de salariswagens zullen worden ingeleverd. Dat zou dus betekenen dat er 15.000 tot 50.000 wagens van de weg worden gehaald.