2017 Anadolu Agency

"Drink beter Evian dan water uit de Nijl"-uitspraak goed voor zes maanden cel

De populaire Egyptische zangeres Sherine Abdel Wahab (37) heeft een celstraf gekregen van zes maanden omdat ze een opmerking had gemaakt over de vervuiling in de rivier de Nijl. "Je kunt schistosomiasis (infectie met parasitaire wormen, red.) krijgen. Je drinkt beter water van Evian", had Sherine Abdel Wahab gekscherend gezegd tegen een fan tijdens een concert.

Sherine Abdel Wahab stond in november op een podium in de Verenigde Arabische Emiraten. Een fan vroeg haar het nummer "Heb je uit de Nijl gedronken", een patriottisch lied en hit over de liefde voor de bekende rivier en het Egyptische volk. De zangeres reageerde laconiek: "Nee, je kan een infectie krijgen. Je drinkt beter water van Evian." Die opmerking kwam haar echter duur te staan.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De rechtbank heeft haar nu veroordeeld tot een halfjaar cel voor het beledigen van de Nijl. Ze zou "foute informatie" hebben verspreid. De zangeres mag voorlopig vrij beschikken in afwachting dat ze beroep aantekent.

Sherine Abdel Wahab verdeelde met haar uitspraak zowaar Egypte in twee: heel wat landgenoten waren kwaad voor de belediging van hun nationale trots, anderen vonden dat de schuld gewoon bij de vervuilers van de Nijl ligt. De zangeres bood op Facebook haar excuses aan. "Het was een misplaatste grap en mocht ik de tijd kunnen terugdraaien: ik zou ze nooit meer maken."