Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Lang leve de keizer", "Animal Farm" en Winnie the Pooh: gecensureerd in China

Chinese censoren draaien overuren nadat zondag bekend raakte dat president Xi Jinping wel eens langer dan twee ambtstermijnen aan de macht zou kunnen blijven. Alle kritiek wordt vakkundig van het internet geveegd. Maar Chinese socialmediagebruikers laten zich opnieuw van hun creatiefste kant zien. 

Toen zondagnamiddag het bericht online kwam dat de limiet op twee ambtstermijnen voor president en vicepresident afgeschaft wordt, kwam dat voor veel Chinese 'netizens' als een verrassing.  Maar kritische opmerkingen waren niet welkom: zowel de krantensites als de openbare omroep CCTV hadden hun commentaarfunctie uitgeschakeld. 

Op sociale media zoals Weibo en Wechat kwamen al snel reacties maar de censoren zaten ook daar klaar. Binnen enkele uren waren een hele reeks "gevoelige uitdrukkingen" taboe. "Lang leve de keizer" was er een van, en ook "Xi Zedong", een samentrekking tussen Xi Jinping en Mao Zedong, de stichter van de  Volksrepubliek die tot aan zijn dood aan de macht bleef. 

Koning Winnie

Maar het meest opvallende zijn de afbeeldingen van Winnie the Pooh. Chinese internetgebruikers vergelijken president Xi al langer met de mollige Disneybeer. Dit keer verschenen er afbeeldingen van Pooh met een kroon en scepter en Pooh naast een grote pot honing met als onderschrift: "Vind wat je het liefste hebt en blijf erbij". Ook Pooh ging opnieuw in de ban. 

Ook de naam van de illustere Yuan Shikai is taboe, Yuan riep zichzelf in 1915 uit tot keizer en bleef dat 83 dagen lang. Foto's van Yuan met daarin het gezicht van Xi deden ook even - kortstondig- de ronde. Ook verboden: de titels van George Orwells dystopische romans "1984" en "Animal Farm".    

Eeuwig vrijgezel

Maar er waren ook reacties die aan de censor ontglipten en duizenden keren gedeeld werden. Zoals deze, van een zogenaamde vrijgezel: "Mijn moeder wil dat ik trouw voor Xi's ambtstermijn erop zit. Zondagavond kon ik eindelijk een zucht van opluchting slaken."   

Maar intussen groeit de lijst met verboden woorden nog altijd aan. Ze is te raadplegen op de site van China Digital Times. Overmoedige internetgebruikers krijgen een foutmelding of zien hun post binnen enkele minuten verdwijnen.  Wat een Weibo-gebruiker deed verzuchten: "Mijn volledige nieuwsoverzicht is leeg. Alle posts van de mensen die ik volg zijn gewist."