Minstens vier blauwhelmen gedood in Mali

Minstens vier VN-soldaten zijn in Mali bij een bomexplosie gedood. Volgens de VN-troepenmacht Minusma ontplofte een bom in de regio Mopti toen een VN-voertuig voorbijreed. Vier andere blauwhelmen werden zwaar verwond. Er zijn geen Belgen bij de slachtoffers.

In Mali zijn minstens vier VN-soldaten gedood, vier andere blauwhelmen raakten zwaargewond bij een explosie van een bermbom. Dat is een geïmproviseerde bom, die langs de weg wordt geplaatst om passerende voertuigen te treffen.

"In het nauw gedreven terroristen hebben hun aanvallen opgedreven, het toont hun vertwijfeling”, verklaarde Minusma-commandant Saleh Annadif. De commandant zei dat de VN-troepen in Mali hun veiligheidssysteem in het centrum van het land al hadden aangescherpt.

Al meer dan 100 militairen omgekomen

Eerder hadden de Malinese strijdkrachten de dood van minstens zes soldaten bekendgemaakt. De soldaten kwamen om bij de explosie van een springtuig in de regio Ségou in het centrum van het land.

Het bergachtige noorden van Mali is het operationeel gebied van moslimmilities. Die hebben hun aanvallen naar het centrum van het land uitgebreid.

Tot de Minusma-troepen behoren ongeveer 11.700 soldaten, 1.740 politieagenten en 1.180 burgers, onder wie 155 VN-vrijwilligers. Bij interventies zijn al meer dan 100 militairen omgekomen, honderden anderen liepen zware verwondingen op.