Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Afghaanse president wil taliban als politieke groep erkennen

De tweede internationale conferentie van het zogenoemde "Kaboelproces" is met een voorzichtig positieve noot gestart. President Ashraf Ghani biedt de taliban onvoorwaardelijke vredesgesprekken aan.  

President Ashraf Ghani van Afghanistan roept de talibanrebellen op om deel te nemen aan vredesgesprekken "om het land te redden".  Hij wil de grondwet veranderen en is bereid de taliban als een legitieme politieke groepering te erkennen. In ruil moet de beweging de Afghaanse regering erkennen en de rechtsstaat respecteren.

Ghani sprak de tweede conferentie toe van zowat 20 landen en internationale organisaties die deel uitmaken van het zogenoemde Kaboelproces. Dat probeert een politieke oplossing te vinden voor de burgeroorlog die nu al bijna 17 jaar aan de gang is.

Talibanleiders en elke andere Taliban. Jullie moeten beslissen. Aanvaard de vrede eervol en kom samen, zodat we dit land veilig kunnen maken

Ashraf Ghani, president Afghanistan

De oproep van president Ghani is opmerkelijk. Tot nog toe had hij de taliban terroristen en rebellen genoemd. Nu biedt hij hen heel wat voordelen aan. Een politieke erkenning dus, maar ook een staakt-het-vuren.

Ghani zegt dat hij ook gevangen talibanstrijders wil vrijlaten en de grondwet wil veranderen wanneer de rebellen naar de onderhandelingstafel komen.  Tegelijk steekt hij de hand uit naar buurland Pakistan. "We zijn klaar om gesprekken te starten met Pakistan, het verleden te vergeten en een nieuw hoofdstuk te starten."

Wat willen de taliban zelf?

De taliban voeren al sinds 2001 strijd om hun moslimbewind opnieuw in te voeren. In dat jaar werden ze verjaagd door een internationale strijdmacht onder leiding van de Verenigde Staten.

Zelf hebben de taliban de Amerikanen maandag gevraagd om te bemiddelen. Maar tot nog toe weigerden ze te praten met de Afghaanse regering. (Lees voort onder foto.)

Intussen gaat de burgeroorlog nog steeds door. Het voorbije weekend zijn zeker 18 Afghaanse soldaten gedood bij een aanval door de taliban.

Eind januari reed een rebel met een ziekenwagen in op een menigte, er vielen meer dan 100 doden. Ook een aanval op een luxehotel in Kaboel, met 22 doden onder wie veel buitenlanders, werd opgeëist door de taliban.