Video player inladen ...

Collega schrijft emotionele brief voor ter dood veroordeelde VUB-professor Djalali

Dokter Gerlant van Berlaer heeft een emotionele brief geschreven voor zijn collega en vriend Ahmadreza Djalali. De Zweeds-Iraanse professor, die gastdocent is aan de VUB, werd vorig jaar door Iran ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage. Ondanks het vele protest van de voorbije maanden is Iran (nog) niet teruggekomen op de beslissing.

Van Berlaer, kinder -en spoedarts aan het UZ Brussel, is zoals Djalali docent aan de Universiteit Brussel (VUB). Met zijn boodschap spreekt hij naar eigen zeggen niet alleen een collega, maar ook een vriend aan. Hij las zijn brief vandaag voor op een schrijfactie voor Djalali, een initiatief dat uitging van de VUB het UZ Brussel.

"Zoals zoveel mensen vraag ik me af hoe je al die tijd overleeft in die afschuwelijke omstandigheden", zo begint van Berlaer. "Ze hebben je afgeschilderd als een crimineel in plaats van een wetenschapper, maar we zullen blijven vechten om gerechtigheid voor jou te krijgen."

Het is onmogelijk voor mij om je voor te stellen in een cel van een paar vierkante meters

Gerlant van Berlaer

"Als je collega en vriend is het onmogelijk voor mij om je voor te stellen in een cel van een paar vierkante meters. Niet meer in staat om andere mensen te helpen, maar waar je afhangt van onze hulp", zo vervolgt hij.

Van Berlaer richt zich ten slotte ook tot de vrouw en kinderen van Djalali. "Voor jullie maak ik deze belofte vanuit het diepste van mijn hart: we zullen nooit opgeven om te vechten voor jullie en jullie vader. We zullen dit onrecht nooit accepteren en we zullen jullie altijd bijstaan in deze strijd. Om Ahmadreza terug te krijgen waar hij thuis hoort. Thuis, bij zijn vrouw en kinderen."