Video player inladen ...

Europese vrieskou eist al zeker 46 levens

De koudegolf die Europa in zijn greep heeft, heeft al aan zeker 46 mensen het leven gekost, onder wie veel daklozen. De weersomstandigheden sturen ook het vervoer in de war. Bovendien maakt ook sneeuwstorm Emma zijn opwachting.

Het Franse persbureau AFP telde sinds vrijdag minstens 46 doden: achttien in Polen, zes in Tsjechië, vijf in Litouwen, vier in Frankrijk, vier in Slovakije, twee in Italië, Roemenië, Servië en Slovenië en één in Nederland. In Estland stierven in de hele maand februari zes mensen van de kou.

In Ierland was er een stormloop op de supermarkten om voedselvoorraden te hamsteren met het oog op storm Emma die donderdag voor de zwaarste sneeuwval sinds 1982 in het land zou zorgen. Op de sociale media gingen foto's van lege broodrekken rond.

Verkeerschaos

Overal in Europa veroorzaakten sneeuw en ijzel chaos op wegen en werd het spoor- en vliegverkeer ontregeld. Op de Britse luchthavens werden talrijke vluchten afgelast en liepen vluchten vertraging op. In Ierland gelastte de lagekostenmaatschappij Ryanair alle vluchten van en naar Dublin af.

Veel scholen in Groot-Brittannië, Ierland, het noorden van Portugal, Bosnië en Kosovo bleven dicht, net als in Albanië, waar veel dorpen van de buitenwereld afgesneden waren door de sneeuw.