Video player inladen ...

Honderd graven vernield in Hamont-Achel: "Als men hier nog niet van af kan blijven, waar stopt het dan?"

In Hamont-Achel, in Limburg, zijn in de nacht van maandag op dinsdag zo'n honderd graven beschadigd. Vandalen vernielden er onder meer de ornamenten op de graven of namen ze gewoon mee. 

"Er zijn heel wat mensen gaan kijken op het kerkhof om de schade op te meten. Op die manier proberen ze het een plaats te geven", zegt burgemeester Theo Schuurmans. "Maar iedereen vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Als men hier z'n handen nog niet van af kan houden, waar houdt het dan op?"

De dader is nog niet gevat, maar het is duidelijk dat de persoon in kwestie vooral op zoek was naar metaal. "Wat wij kunnen afleiden, is dat voornamelijk het metaal afgebroken en meegenomen is", gaat Schuurmans voort. "Daar vinden we niets meer van terug, dus we vermoeden dat het daar om te doen was."

De gemeente laat alles nog liggen tot na het weekend, zodat de familieleden zelf kunnen beslissen wat ze precies opruimen. "We willen iedereen de ruimte geven om zelf eerst op de plek te komen en op te ruimen wat ze nodig vinden. Pas maandag gaat de gemeente alles opkuisen en dan bewaren we ook nog de spullen die losgekomen zijn, zodat familieleden die zaken nog kunnen ophalen bij ons."