Hoofddoekendebat laait weer op in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement is het debat over een hoofddoeken­verbod op school opnieuw opgelaaid, nadat een rechtbank in Limburg heeft beslist dat 11 meisjes hun hoofddoek toch mogen dragen op school, ondanks een verbod. "Zij die altijd onze westerse waarden willen verdedigen, gaan opeens een uitspraak van een rechter aanvallen."

"Er worden twee mensenrechten tegen elkaar afgewogen", zegt Koen Daniëls (N-VA). "Het recht op godsdienstvrijheid tegenover het recht dat iedereen gelijk behandeld moet worden."

Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) noemt de uitspraak van de rechter "wereldvreemd en naïef".

Vandaag is het zo dat scholen zelf kunnen kiezen of ze levensbeschouwelijke tekenen, zoals de hoofddoek, al dan niet verbieden. Maar ze moeten een verbod wel motiveren. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) onderstreept dat de rechtbank geen problemen had met het hoofddoekenverbod, wel met het feit dat het verbod niet gemotiveerd was.

Vlaams Belang wil dergelijke rechtszaken in de toekomst vermijden en vraagt daarom een algemeen verbod. "Wij willen geen verbod op levensbeschouwelijke tekenen", aldus Van dermeersch. "Wij willen echt een hoofddoekenverbod."

Minister van Crevits wil zo ver niet gaan: zij vindt het belangrijk dat scholen zelf kunnen kiezen of ze levensbeschouwelijke tekenen al dan niet toelaten.

"Zij die westerse waarden verdedigen zijn de eerste die de rechtstaat aanvallen"

Bart Tommelein (Open VLD) maakt zich boos om de uitspraken van Vlaams Belang. "Wie de westerse waarden verdedigt, moet ook een onafhankelijke rechtstaat verdedigen. Het valt me op dat het altijd dezelfden zijn die het over westerse waarden hebben, en dat het diezelfden zijn die een rechtbank aanvallen als de uitspraak hen niet zint."

Caroline Gennez (SP.A) roept scholen op om bij leerlingen "vooral te kijken naar wat er in het hoofd zit, niet wat er op het hoofd staat".